Udovički: Pred nama su najteža pitanja

Vlada je u prethodne dve godine ostvarila priorotete, najpre kada je reč o fiskalnoj konsolidaciji, sada predstoje najteža pitanja, poput reforme javnog sektora

Srbija

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 04.04.2016.

14:12

Default images
Foto: Tanjug

To je izjavila ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički na konferenciji "Kako do održivog razvoja Srbije: UN Agenda 2030" i istakla da je potrebno definisati koji su ciljevi te reforme i da je neophodno da se poboljša komunikaciju između države i širokog društva.

Navela je da ne sme civilno društvo samo sebi da bude cilj, već treba da bude mehanizam posredovanja različitih interesa.

"UN u svojoj tradiciji naglašava da privredni rast meren samo BDP-om, ili čak nacionalnim dohotokom, nije dovoljan da bi došlo do razvoja zemlje. Pored tog finansijskog, potreban je i ljudski razvoj, koji uključuje pre svega obrazovanje i zdravstvo", rekla je ona.

Udovički je ukazala da se ciljevi razvoja poklapaju sa standardima EU, kada je reč o vladavini prava, makroekonomskoj stabilnosti i efikasnoj javnoj upravi.

"Mi smo tokom deceniju i po brkali pojam kretanje ka EU sa programom sopstvenog razvoja. Nije dovoljno da radimo ono što EU od nas očekuje da bismo se razvili. Odnos EU sa kandidatima za članstvo zasniva se na pretpostavci da je zemlja ostvarila određeni standard", rekla je ona.

UN su u septembru 2015. usvojile novu agendu za održivi razvoj do 2030. godine, a Srbija je pristupanjem toj Agendi prihvatila da usklađuje razvojne politike na nacionalnom nivou sa ciljevima održivog razvoja.

Među ciljevima održivog razvoja su, okončanje siromaštva, gladi, obezbeđenje zdravog života, inkluzivnog i kvalitetnog obrazovanja, podsticanje rodne ravnopravnosti, obezbeđenje pristupa pijaćoj vodi.…

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: