Srbiji prete sankcije zbog Srbijagasa

Zbog nerešenih pitanja u oblasti energetike Srbija bi mogla da bude suočena sa teškoćama u otvaranju pregovaračkog poglavlja koje se odnosi na tu oblast.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.03.2016.

17:11

Srbiji prete sankcije zbog Srbijagasa
Foto: Thinkstock

Kako je rekao direktor Sekretarijata Energetske zajednice u Beču Janez Kopač, postoje četiri sporna pitanja koja sprečavaju otvaranje pregovaračkog poglavlja koje se odnosi na oblast energetike.

"Dok se ta pitanja ne reše, verovatno neće biti vidljivog napretka u otvaranju poglavlja o energetici", podvukao je Kopač, nakon sastanka sa predstavnicima Ministarstva energetike na kome je bilo reči o otvorenim pitanjima u primeni obaveza iz članstva Srbije u Energetskoj zajednici

On je rekao da nije završen posao razdvajanja delatnosti u Srbijagasu, tačnije razdvajanje operativnog prenosnog sistema i komercijalne delatnosti.

Kopač je na konferenciji novinarima saopštio da su članovi Energetske zajednice dobili obećanja da će to biti učinjeno do 1.jula.

"Ako se to ne dogodi do 1. jula onda ćemo mi na ministarskom savetu Energetske zajednice dati predlog za usvajanje sankcija protiv Srbije", rekao je Kopač.

Drugo otvoreno pitanje odnosi se na članstvo Elektromreže Srbije u Birou za dodelu koordinisanih preograničnih kapaciteta u Podgorici, a sporna je tarifa od 40.000 evra koja mora da se plati.

Za 13. april, kako je kazao, planiran je sastranak u Podgorici na tu temu, rekao je Kopač.

Treće sporno pitanje se odnosi na saradnju EMS-a i kosovskog operatera prenosa na Kosovu KOSTT koja predviđa osnivanje nove firme za snabdevanje, što do sada nije učinjeno.

Četvrto otvoreno pitanje odnosi se na zaštitu životne sredine, rekao je Kopač i dodao da se to odnosi na Direktivu o sumporu u gorivima.

Kako je kazao, Srbija već duži niz godina ne poštuje direktive o minimalnom odnosno maksimalnom procentu sumpora u mazutu. Granica je jedan procenat, a u Srbiji ona iznosi 3 odsto.

"Predlaže se da se to počne poštovati krajem 2019. godine što je za nas neprihvatljivo", rekao je Kopač istučhi da se za to pitanje mora naći kompromis.

Kako je kazao, Sekretarijat Energetske zajednice očekuje da u vezi svih otvorenih pitanja dobije od Ministarstva energetike i rudarstva, odnosno Republike Srbije, predloge koji će se dalji koraci preduzeti kako bi se prevažišli problemi.

"To su pitanja koja godina nisu rešavana", upozorio je Kopač.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: