TENT i Kostolac u top 3 zagađivača Evrope

Elektrane na ugalj na Balkanu izazivaju štetu i troškove za otklanjanje zdravstvenih tegoba od 8,5 milijardi evra i zato EU mora preispitati energetsku politiku

Srbija

Izvor: Beta

Utorak, 15.03.2016.

13:38

TENT i Kostolac u top 3 zagađivača Evrope
Foto: Tanjug

EU bi trebalo da podrži zemlje Balkana u nastojanju da u proizvodnji energije napuste ugalj i time poboljšaju zdravstvene uslove i otklone loše posledice klimatskih promena zbog zagađenja, navodi se u studiji koju je u Briselu i Sarajevu objavila neprofitna organizacija Savez za zdravlje i prirodnu sredinu (HEAL).

U studiji HEAL-a, koji okuplja više od 70 organizacija u Evropi, navodi se da se na Balkanu nalazi sedam od deset elektrana na ugalj koje u Evropi najviše zagađuju prirodnu sredinu.

"Izduvni gasovi tih elektrana utiču na zagađenje vazduha, što je ozbiljna opasnost po zdravlje u tim zemljama, a izaziva nepotrebno visok stepen preranih smrti, hronične plućne bolesti, srčane tegobe i astmu", tvrdi se u studiji "Neplaćeni račun za zdravlje".

HEAL navodi da je balkanski region "u proizvodnji električne energije teško zavisan od uglja i lignita - vrste uglja koja najviše zagađuje prirodnu sredinu".

"Izvori zagađivanja u zemljama Zapadnog Balkana su dva i po puta iznad dozvoljenih bezbednosnih granica koje preporučuje Svetska zdravstvena organizacija (SZO)", dodaje se u studiji i kaže da su zagađivači ugalj, transport i domaćinstva.

U studiji, koja je obuhvatila BiH, Makedoniju, Srbiju, Crnu Goru i Kosovo, navodi se da "podaci SZO pokazuju da ekonomska šteta od preranog umiranja zbog zagadjenja vazduha u Srbiji predstavlja 33,5 odsto bruto domaćeg proizvoda, a u Nemačkoj 4,5 odsto".

"Naš izveštaj prikazuje veliku štetu za zdravlje zbog korišćenja uglja u proizvodnji energije na Zapadnom Balkanu i razotkriva mit da je ugalj najjeftinija energetska sirovina", saopštila je povodom objavljivanja studije zamenica direktora HEAL Ane Štaufer.

Ona je naglasila da zato Evropska unija mora podstaći promenu proizvodnje energije koja će ubuduće daleko više voditi računa o posledicama po zdravlje ljudi i biti preusmerena na obnovljive izvore i štednju energije, uključujući programe priprema zemalja regiona za ulazak u članstvo EU.

HEAL navodi i mišljenje srpskog državnog sekretara za zdravstvo Berislava Vekića da bi "smanjivanje izvora zagadjivanja vazduha dovelo do vrlo velikih koristi za zdravlje, a o mogućnostima za bitno poboljšanje zdravlja stanovništva se mora voditi računa u razvoju energetske politike".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: