Bajatović prozvao EU: Dajte nam kao Bugarima

Srbija će definitivno 2019. godine ostati bez ruskog gasa preko Ukrajine i do tada će morati da nađe način kako da dođe do gasa.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 11.03.2016.

13:55

Bajatović prozvao EU: Dajte nam kao Bugarima
Foto: Tanjug

To je izjavio direktor Srbijagasa Dušan Bajatović na Regionalnoj konferenciji "Energetske perspektive i efikasnosti" koju organizuje Kolor pres grupa u Novom Sadu

"Rusija sigurno 2019. zatvara tranzit preko Ukrajine i Srbija će ostati bez najvažnijeg i praktično jedinog pravca snabdevanja", kazao je Bajatović.

On je kazao da je Srbija u tom smislu potpuno otvorena za sve druge mogućnosti za snabdevanje ali se upitao koja će od njih biti moguća i po kojoj ceni.

"Da li će to biti ruski gas ili američki ili gas neke druge zemlje iz škriljaca nije ni toliko bitno, ali za sada ne postoje tehničke mogućnosti za njegovo dopremanje i nema jasne računice što se isplativosti tiče", naveo je on.

Bajatović je kazao da Srbija mora i želi da kao neko prelazno rešenje gradi gasnu interkonekciju sa Bugarskom ali je upitao Evropsku uniju zašto Srbija za to nije dobila grant EU od 60 miliona evra kao Bugarska nego samo 16 miliona.

Na tu njegovu konstataciju javio se Frik Janmat iz Delegacije EU u Srbiji i kazao da je EU spremna da izdvoji izdašnu sumu novca za taj projekat.

Bajatović je na to odgovorio: “To sam hteo da čujem, takvu reakciju sam želeo da izazovem".

Bajatović je kazao da tih 60 miliona evra ni blizu neće biti dovoljno da bi taj pravac snabdevanja gasa bio funkcionalan jer je potrebno dodatnih 208 miliona evra za izgradnju unutrašnjih gasovoda po Srbiji.

Bajatović je kazao da je region jugoistočne Evrope pa i Srbija žrtva birokratskih i političkih razmirica EU i Rusije i da će neki vid dopremanja gasa morati da bude uspostavljen, da li gasovod ili tečni gas iz škriljaca i da jedva čeka da vidi kako će se ta borba za ovo tržište odvijati.

Za to vreme, kako je naveo, Srbija dogovara sa Gaspromom dopremanje gasa iz Baumgartnera i radi na proširenju Banatskog Dvora i Srpskog Itebeja i tu bi trebalo da bude garant njene gasne sigurnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: