Vučić o EPS-u: Audi koji je prelio čašu

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je kupovina dva audija kap koja je prelila čašu za smenu direktora Elektroprivrede Srbije Aleksandra Obradovića.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 08.03.2016.

13:25

Vučić o EPS-u: Audi koji je prelio čašu
Foto: Thinkstock

On je na konferenciji za novinare na Kopaoniku kazao da je bilo dobrih svari koje su urađene za vreme mandata Aleksandra Obradovića, ali da je bilo i stvari koje su bile neprihvatljive.

"Ići ćemo što pre na javni konkurs za novog direktora. Nadam se da ćemo imati dobru ponudu", rekao je on.

On je istakao i da nije bio zadovoljan ponudom kandidata na prethodnom konkursu i izrazio nadu da će sada biti bolje.

Na pitanje da li ima uslova za utvrđivanje druge vrste odgovornosti Aleksandra Obradovića osim smene, Vučić je rekao da je to pitanje za nadležne državne organe.

Vučić je rekao i da se mora rešiti višak zaposlenih u EPS-u, ali da ne zna kako će to učiniti.

Kako je rekao, da zna rešenje, izvukao bi ga kao kec iz rukava jer bi time lako završili petu reviziju aranžmana sa MMF.

On je prethodno rekao da su radnici tog javnog preduzeća tražili da oni koji će biti tehnološki višak dobiju otpremnine od 1.500 evra po godini staža.

Posle toga, zaposleni u EPS su zahteve spustili na 900 evra.

On istakao i da će restrukturiranje tog javnog preduzeća, koje podrazumeva i otpuštanje zaposlenih, biti sprovedeno po utvrđenom planu.

"Nadam se podršci EU za Železaru"

Govoreći o Železari Smederevo, Vučić je kazao da očekuje da uspešno budu završeni pregovori sa kineskom kompanijom HBIS o prodaji Železare Smederevo i da bi taj proces mogao da bude završen do početka leta.

Vučić je kazao da se očekuje da predsednik Kine Si Đinping u junu doputuje u Srbiju, kada bi bila i finalizovana prodaja Železare Smederevo.

Na pitanje da li će Srbija dobiti podršku Evropske unije za prodaju Železare, Vučić je kazao da se nada da će EU podržati tu transakciju, koja po evropskim pravilima ne sme uključivati državnu pomoć fabrici u Smederevu.

"Do sada smo imali podršku Brisela i Evropske komisije. U poslednjim dokumentima koje smo dobili oni su nas podržali u privatizaciji i mogućnosti da Kinezi otkupe Železaru", kazao je Vučić.

On je istakao da je najveći deo posla u pregovorima sa kineskom kompanijom HBIS koja je zainteresovana da u Smederevu otvori fabriku šavnih cevi u koju bi uložila oko 300 miliona evra, završen, ali da je za zaključenje ugovora potrebna podrška EU koja zabranjuje bilo kakvu pomoć države industriji čelika.

Vučić je kazao i da je u Železari Smederevo zaposleno oko 5.500 ljudi, da ima veliki broj kooperanata i da bi bilo veoma značajno da uspešno da bude završena privatizacija tog preduzeća koje je u vlasništvu države od januara 2012. kada je za jedan dolar otkupljeno od američkog Ju-Es stila, koji je bio vlasnik te kompanije od 2003. godine.

Premijer je naglasio da će se država boriti i za RTB Bor, jer to preduzeće i Železara Smederevo imaju strateški i regionalni značaj za Srbiju i sa kooperantima zapošljavaju oko 25.000 ljudi što, kako je rekao, nema mnogo veze sa politikom.

Ministarstvo privrede objavilo je pre par dana tender za prodaju Železare Smederevo po početnoj ceni od oko 45,7 miliona evra. Rok za dostavljanje zahteva za otkup prodajne dokumentacije je 22. mart, a prijave za učešće u nadmetanju za kupovinu Železare mogu da se dostave do 30. marta. Otvaranje ponuda je 1. aprila.

Železarom od aprila prošle godine upravlja holandska firma HPK inženjering, sa kojom je vlada potpisala sporazum nakon neuspešnog tendera za prodaju smederevske čeličane, na koji se javio samo američki Esmark. Prvi tender za prodaju Železare raspisan je u aprilu 2012. godine i on je bio neuspešan, jer nije stigla nijedna obavezujuća ponuda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: