Sertifikati za kvalitet poslovanja RTB-a Bor

Rudarsko-topioničarski basen Bor je dobio najsavremenije sertifikate za kvalitet rada, zaštitu sredine i bezbednost na radu, koji će poboljšati poslovanje.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 04.03.2016.

16:56

Sertifikati za kvalitet poslovanja RTB-a Bor
Foto: Tanjug

Direktor "Lloyd's Register LRQA" iz Beograda Vladimir Ćosović uručio je zameniku generalnog direktora RTB-a za ekonomske poslove Mirjani Antić sertifikate ISO 9001 (potvrda kvaliteta rada), ISO 14001 (zaštita životne sredine) i OHSAS 18001 (zaštita bezbednosti i zdravlja radnika).

"Ovo je veliki dan za RTB jer smo, posle novih tehničkih rešenja u metalurgiji i u rudarstvu, uveli i standarde integrisanih sistema menadžmenta. Time smo stvorili uslove da se poboljšaju ukupne performanse RTB-a koji u svojoj dvanaestoj deceniji rada dobija još jedan znak da je dugovečna kompanija koja u narednom periodu treba da posluje još uspešnije", rekla je Antić za Tanjug.

Ona je navela da dobijanje sertifikata znači i veliku obavezu u skladu sa dobijenim standardima.

"Nadamo se da ćemo ovo što smo formirali kao dokumentaciju dosledno primenjivati u praksi i time, pored već uvedenih tehničkih usavršavanja u proizvodnji, doprineti poboljšanju performansi i ukupnog imidža RTB-a", kazala je Antić.

Ćosović je Tanjugu rekao da je RTB kada je reč o ISO 9001 standardu prepoznat kao kompanija koja proizvodi anodni i katodni bakar, kao i ostale proizvode na najvišem nivou.

"Ali, ovo je još jedan razlog da se što više pridržava standarda koje već primenjuje unutar proizvodnih procesa. ISO 14001 je veoma zahtevan standard i kada se proverava da li su ispunjeni uslovi za dobijanje sertifikata, na terenu morate da potvrdite veliki broj parametara koji pokazuju da li kompanija zaista upavlja svim ovim procesima koji se tiču zaštite životne sredine. U to smo se uverili i razlika između onoga što je bilo na početku prošle godine i sada je velika", kazao je on.

Ćosović je naglasio da smo danas svedoci da nova topionica i tehnologija daju željene rezultate, kao i da je vazduh u Boru čistiji. On dodaje da RTB Bor, kao tržišno orijentisana kompanija, mora da prati svetske trendove koje nameću najveće kompanije i da ide u korak sa njima da bi opstao u tržišnoj utakmici.

Predstavnik rukovodstva RTB-a za integrisane sisteme menadžmenta (IMS) Slaviša Buđelan smatra da je ovo veliko priznanje radnom timu kombinata bakra sastavljenom od predstavnika svih njegovih organizacionih celina.

"Ovaj projekat je nastavak naših obaveza (uvođenje integrisanih sistema menadžmenta u novu topionicu i fabriku sumporne kiseline) koje je RTB preuzeo potpisivanjem aneksa G ugovora sa SNC Lavalinom. Međutim, poslovodstvo RTB-a je to prepoznalo kao dobru stvar i odlučilo da je primeni u celoj firmi", naglasio je Buđelan.

Najvažnije je, prema njegovim rečima, da je dokumentacija koja se sastoji od 31 procedure i sedam zajedničkih uputstava, kao i serije uputstava za rad koji prate tu dokumentaciju "pokrila" sve procese u RTB-u.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

22 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: