"Ne mogu svi sa fakultetom u kancelarije"

U obrazovanju za preduzetnike u Srbiji malo je prakse i praktičnog rada i u tom smislu sistem obrazovanja bi trebalo menjati, ocenio je Dragan Marković Palma.

Srbija

Izvor: Tanjug

Sreda, 02.03.2016.

10:41

Foto: Beta

Govoreći u Jagodini najboljim učenicima, maturantima Politehničke škole iz Kragujevca, predvodjenih profesorom Petrom Stefanovićem, predsednik Skupštine grada Jagodine je kazao da bi "obrazovni sistem trebalo prilagoditi zanimanjima kojima bi mladi u budućnosti mogli da se bave".

"Do kraja sledeće godine Jagodina planira da zaposliti 5.000 ljudi, a po stručnoj spremi nisu za to kvalifikovani", rekao je Marković.

"Mi se trudimo da radnici koji treba da rade u fabrikama koje stranci otvaraju u Jagodini idu na prekvalifakacije i dokvalifikacije u zemlje odakle su investitori", naveo je on.

Prema njegovim rečima, mora se voditi računa, jer ne mogu svi koji završe fakultete da rade u kancelarijama.

"Srbija mora da sačuva svoju pamet, da mladi, stručni ljudi ne odlaze u Evropu i svet bez povratka, a u tome je velika uloga i države i roditelja, da motivišu svoju decu i stvaraju im radne navike koje su veoma važne da bi se postao kvalitetan čovek i kompletna ličnost", istakao je Marković.

"Biti privatni preduzetnik u Srbiji danas je mnogo teško", rekao je Marković, koji je podsetio da je 36 godina u privatnom preduzetništvu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

21 h

Podeli: