Rudnik Lece uplatio 27 mil RSD za rudnu rentu

Rudnik olova, cinka i zlata "Lece" kod Medveđe uplatio je na ime rudne rente 27 miliona dinara.

Srbija

Izvor: Beta

Subota, 20.02.2016.

11:19

Default images
Foto: Freeimages.com

To je prva uplata tog rudnika za naknadu za korišćenje mineralne sirovine od 2009. godine, rečeno je Beti u kompaniji Lajfston kapital (Lifestone Capital LC), koja od prošle godine upravlja rudnikom.

Kompanija LC sa sedištem u Dubaiju, čiji je vlasnik britanski broker Mark Brajant, preuzela je u aprilu prošle godine upravljanje i finansiranje rudnika "Lece" od stečajnog upravnika i od tada uložila više od šest miliona evra.

Posao je dodeljen LC-u, jer je bio jedina kompanija koja je ponudila da isplati sedam zaostalih plata za svih 400 radnika, u ukupnom iznosu od 1,3 miliona evra, što je i učinjeno, pa je opština Medveđa zbog toga u junu bila registrovana u Zavodu za statistiku kao opština sa najvišom prosečnom platom u Srbiji od oko 64.000 dinara, navode u kompaniji.

Prema njihovim navodima, rudnik je preuzet u "katastrofalnom stanju", jame su bile potopljene, mehanizacija neupotrebljiva, ljudstvo iznureno i bez adekvatne opreme, a ekološki problemi zahtevali su hitnu reakciju. Ukupan dug za rudnu rentu koji snosi kompanija Farmakom, u stečaju, iznosi 422 miliona dinara.

Predsednik opštine Medveđa Nebojša Arsić rekao je Beti da je sudbina te opštine "direktno vezana za sudbinu" rudnika "Lece" i da se u kraju "odmah osetilo" kada je firma koja upravlja rudnikom uplatila radnicima sve zaostale plate.

On je potvrdio da je kompanija LC Lece uplatila rudnu rentu opštini Medveđa.

"Sudbina opštine Medveđa direktno je vezana za sudbinu rudnika. Pošto tu radi 400 radnika, bilo bi katastrofalno kada rudnik ne bi radio. Nas zanima da on radi i da stiže rudna renta. U nedovoljno razvijenom kraju kakav je ovaj i gde je privreda nerazvijena to se oseti odmah", rekao je Arsić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: