Šta je to radila Ikea, pljušte teške optužbe

U jednom izveštaju EU se navodi da švedski proizvođač nameštaja Ikea nije platio milijardu evra poreza.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 16.02.2016.

13:41

Šta je to radila Ikea, pljušte teške optužbe
Foto: Getty images

Regulatorne vlasti u Evropskoj uniji zadužene za pitanja državne pomoći istražiće izveštaj grupe EU parlamentaraca u kojem se švedski proizvođač nameštaja IKEA optužuje da je u šestogodišnjem periodu izbegao plaćanje najmanje milijardu evra poreza, poručili su iz Komisije.

"Evropska komisija primila je na znanje izveštaj i njegove nalaze koje će detaljno istražiti", kazala je u ponedeljak portparolka EK za finansijske usluge i poreska pitanja Vanesa Moc.

U studiji koju je izradila Zelena stranka u Evropskom parlamentu navodi se da je najveći svetski malotrgovac nameštajem Ikea bio u mogućnosti da to čini tako što je prebacivao prihode preko jedne holandske kompanije, a moguće preko Luksemburga i Lihtenštajna.

"Jedna od tehnika je prebacivanje tantijema iz svake Ikeine trgovine u podružnicu u Holandiji, koja služi kao svojevrsni kanal. Tantijeme ulaze u Hlandiju i izlaze iz Holandije neoporezovani i završavaju u Lihtenštajnu, ili barem deo toga", navodi se u izveštaju grupe parlamentaraca.

Napominju i da je švedska kompanija takođe uživala pogodnosti od poreskih šema u Luksemburgu i Belgiji. Iz Ikee su poručili da su u 2015. godini platili efektivnu stopu poreza na korporativnu dobit od oko 19 odsto.

Evropska komisija već je naložila holandskim i luksemburškim vlastima da vrate iznose od po 30 miliona evra od lanca kafića Starbaks i automobilskog diva Fijata, podseća Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: