Pomoć Slovačke: Da Srbija ne pravi greške kao mi

Srbija može da računa na sredstva iz evropskih fondova za zaštitu i čišćenje vodnih resursa, poručila je ambasadorka Slovačke Dagmar Repčekova.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 14.02.2016.

15:18

Pomoć Slovačke: Da Srbija ne pravi greške kao mi
Foto: Thinkstock

Na skupu "Zaštita i čišćenje vodnih resursa - iskustva i preporuke Republike Slovačke", koji su zajednički organizovali Privredna komora Beograda i slovačka ambasada, ocenjeno je da Srbiju na putu u Evropsku uniju čekaju veliki izazovi upravo u oblasti zašite životne sredine

Iako u mnogo manjem obimu nego Slovačka, koja je postala punopravna članica EU 2004. godine, jer su se promenile i okolnosti i mogućnosti, Srbija može da računa na sredstva iz evropskih fondova za ove namene.

"Verujemo da će današnji skup doprineti razvoju ekonomskih odnosa između Srbije i Slovačke, razmeni iskustava i saradnji, a zeleni rast je prilika za transformaciju privrede i zdravi razvoj društva", kazala je ambasadorka Repčekova.

Ona je istakla da je jedan od prioriteta evropske politike i ekonomije da se stvori zeleni, odnosno envirentomalni aspekt proizvoda i usluga, a cilj seminara je da se skrene pažnja na to, kako je pitanje čistih i otpadnih voda rešeno u Slovačkoj.

"Transfer iskustava je neophodan kako bi Srbija izbegla greške koje smo mi pravili u pristupanju Evropskoj uniji", kazala je Repčekova.

Istakla je i da ekonomski rast mora ići zajedno sa terminom ekološki.

"Cilj zelene ekonomije je da postigne takav ekonomski razvoj, kod koga ne dolazi do gubitka kvaliteta životne sredine i neefikasnog korišćenja resursa, ali zahteva temeljnu promenu odnosa prema životnoj sredini. To se postiže na različite načine, ali i dijalogom između države i privatnog sektora", navela je Repčekova.

Govoreći o ulozi koju u tome ima Privredna komora Beograda, ambasadorka Slovačke je najavila potpisivanje Memoranduma o saradnji između PKB i slovačke PK , čije se potpisivanje očekuje u aprilu u Beogradu.

Osvrćući se na bilateralne odnose Srbije i Slovačke, ona je ocenila da, iako razmena raste i očekuje se da će se ovaj trend nastaviti, postoji ogroman prostor za dalji rast saradnje u oblasti trgovine, investicija, inovacija i razmene iskustava između dve prijateljske zemlje.

Sekretar Udruženja građevinarstva i komunalne delatnosti Privredne komore Beograda, Ljiljana Brajović, složila se sa ocenom da je privredna saradnja Srbije i Slovačke sve intenzivnija i navela da je u 2015. godini, u odnosu na 2014. godinu, izvoz iz Srbije u Slovačku povećan za 26 odsto i da čini 1,7 odsto ukupnog izvoza Srbije u svet, dok je u istom periodu uvoz iz Slovačke u Srbiju smanjen za 6,2 odsto.

Ona je istakla da je Privredna komora Beograda okupila privredna društva, preduzetnike, predstavnike institucija i lokalne samouprave zainteresovane da se upoznaju sa organizacijom i nadležnostima privatnog i javnog sektora u oblasti zaštite i čišćenja vodnih resursa u Slovačkoj i propisima EU koji regulišu ovu oblast, u kojoj predstoji mnogo posla na putu punopravnog članstva Srbije u Evropskoj uniji. Privredna komora Beograda stoji na raspolaganju kompanijama i privrednicima obe zemlje i nudi usluge i podršku u njihovim daljim aktivnostima, poručila je Brajović.

Na skupu, na kome su predstavljena konkretna iskustva i rezultati slovačke kompanije Ferrmont, komercijalni direktor ove kompanije za Balkan, Peter Zengo rekao je da je Slovačka ključne promene u oblasti vode i životne sredine učinila između 1990. godine, kada je definisala ciljeve, do 2014. godine, kada je većinu i ispunila uz pomoć sredstava EU.

U tom periodu smanjeno je zagađivanje površinskih i podzemnih voda za više od 50 odsto i smanjena je potrošnja površinskih voda za 20 odsto. Dok je 1994. godine u Slovačkoj bilo 200 postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, 2014. ih je bilo preko 600, jer su postojala i sredstva za izgradnju tih kapaciteta, naveo je Zengo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

19 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: