"Helenik šugar ostaje, pokreće 2 fabrike u Srbiji"

Generalni direktor šećerana u Crvenki i Žablju Petros Gemintzis izjavio je da njihov vlasnik, kompanija Helenik šugar, neće prodavati te fabrike.

Srbija

Izvor: Beta

Nedelja, 14.02.2016.

13:04

Foto: Thinkstock

"Naprotiv, konsoliduje se ponovo Helenik šugar u Grčkoj, a u Srbiji imamo u planu da aktiviramo obe fabrike ove godine, i u Crvenki i u Žablju. Ne možemo da planiramo veću proizvodnju šećera bazirajući se samo na jednoj fabrici. Dosledno radimo na tome da obe fabrike budu spremne za preradu u sledećoj kampanji", rekao je Gemintzis za portal Agrosmart.

Dodao je da se "biznisi kupuju i prodaju", ali da Helenik šugar u Srbiji "ni za ovu godinu, niti u bližoj perspektivi" nema takve planove" za šećerane.

Prošle godine šećerana "Šajkaška" u Žablju nije pokrenula proizvodnju, a kako je saopštila, razlog za to bile su smanjene površine zasejane šećernom repom.

O prodaji ove šećerane spekuliše se već nekoliko godina, naročito otkako se u Grčkoj pogoršala ekonomska situacija, a osim stranih, kao mogući kupci pominjali su se i domaći biznismeni Miodrag Kostić i Petar Matijević.

Petros Gemintzis je rekao da ima puno prostora za razvoj, ako se pogledaju potrebe regiona za šećerom i količine šećera koje proizvede ova industrija u celoj Srbiji, što je mnogo manje nego što su zahtevi tržišta.

"To znači da imamo prostora, a nećemo ispustiti tu priliku i učinićemo sve da zajedno postignemo bolje rezultate", kazao je Gemintzis.

Gemintzis nije precizirao koju cenu šećerne repe će šećerane u Žablju i Crvenki ponuditi kooperantima ove godine, ali je rekao da će sigurno biti viša od prošlogodišnje i dodao da im je namera da udvostruče proizvodnju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: