TE Morava se priprema za drugi remont

Termoelektrani "Morava" iz Svilajnca koja radi u sastavu Javnog preduzeća TE "Nikola Tesla" Obrenovac, počela je pripreme za drugu fazu kapitalnog remonta bloka

Srbija

Izvor: B92

Petak, 12.02.2016.

19:58

TE Morava se priprema za drugi remont
(Foto: Thinkstock.com)

120 megavata, a vrednost investicije je 15 miliona evra, izjavila je danas Tanjugu, rukovodilac TE Marija Stevanović.

"Remont će početi uskoro i trajaće šest meseci, a kada bude završen TE "Moravi" će obezbediti siguran i pouzdan rad u narednih deset godina", rekla je Stevanović.

Pored standardnih remontnih aktivnosti, u kapitalnom remontu su planirani i investicioni poslovi većeg obima kao što su zamena ložišta kotla membranskim, i rekonstrukcija elektro filtera, precizirala je Stevanović.

"U planu su i zamena ventila srednjeg pritiska, izrada projekta, nabavka i montaža linije hemijske pripreme kondenzata i zamena sistema za proizvodnju tehnološke vode za kotao, kao i nabavka i ugradnja novih generatorskih zaštita i rekonstrukcija proizvoda napona 0,4 kw", rekla je ona.

Kada ovi poslovi budu završeni Blok TE ``Morave" obezbediće siguran i pouzdan rad u narednih deset godina, ocenila je Stevanović.

Prva faza remonta TE "Morava" obavljena je prošle godine, trajala je pet mesesci i TE je na mrežu postavljena 2.decembra.

"Na remontu je bilo angažovano oko 50 domaćih i stranih firmi a investirano je deset miliona evra", rekla je Stevanović.

Najobimniji radovi izvedeni su zamenom turbine srednjeg pritiska i srednjeg ležajnog bloka.

Urađen je fabrički remont i balansiranje u tunelu rotora visokog pritiska, ugrađen sistem radialnog zaptivanja generatora, fabrički remont rotora generatora i ugrađena tiristorska pobuda, precizirala je Stevanović.

Takođe je rekonstruisan postojeći regulacioni istem turbina, urađena je "by paš" stanica, zamenjene kritične površine ekonomajzera i saniran je bubanj kotla, dodala je Stevanović.

"Sve vreme remonta, osim tokom radova u službi Unutrašnjeg transporta uglja, redovno je priman ugalj iz rudnika Javnog preduzaća za podzemnu eksploataciju uglja "Resavica" i Rudarskog basena "Kolubara", rekla je Stavanović.

TE "Morava" je sa radom počela 1969.godine, oprema je iz Poljske a turbina snaga 125 megavata.

Godišnje troši oko 650.000 tona uglja.

Poslednji kapitalni remont turbine i drugih delova obavljen je krajem 2004.godine, kada se prešlo i na kompletno kompjutersko vođenje i uprvljanje blokom, a uradili su ga stručnjaci i saradnici Instituta "Mihajlo Pupin" iz Beograda.

Godinu dana kasnije, zahvaljujući dobro obavljenom remontu "Morava" je imala rekordnu proizvodnju od 600.000.000 kilovat časova struje. Bila je na mreži 7.267 sati.

TE "Morava" spada među njaveće i najvažnije privredne subjekte Pomoravlja, Resave i Levča i jedinstven i prepoznatljiv subjekat Elektroprivrede Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: