Kori Udovički: Nisam bila svesna Krstićeve najave

Nacrt zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru predviđa da će plate oko 500.000 zaposlenih biti javne.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 12.02.2016.

16:11

Default images
Foto: Tanjug

To je izjavila ministarka državne uprave i lokalne samoprave Kori Udovički i naglasila da njime nisu obuhvaćena javna preduzeća.

Kori Udovički kaže da nije bila svesna da je neko u prethodnoj vladi, konkretno bivši ministar Lazar Krstić, najavljivao da će se te plate uključiti u ovaj zakon.

“Nije problem da svako ministarstvo kaže javnim preduzećima da li ste uredili plate na takvom mestu, tako i tako, ali je suština da se nigde u modernom svetu privredna društva ne uredđju ovakvim zakonom”, istakla je Kori Udovički.

Podvukla je da se zakon odnosi na državne organe, službe, ustanove, agencije, a da se ne odnosi na plate zaštitnika građana, poverenika za informacije od javnog značaja i sudije.

Prema njenim rečima, u Nacrtu su postavljeni jasni koraci, kako će se zakon uređivati dalje i što je najvažnije, pripremiće se svi instrumenti da se demistifikuju plate, jer u ovom procesu, gde se svako snašao kako može, na kraju se ne zna ko koliko prima i na osnovu čega.

“Svaka grupa vrši pritisak, tako što vidi da je kod nekog drugog više nego kod njih, a ne vidi što je kod njih samih više nego kod drugih”, rekla je Kori Udovički na sastanku Ekonomskog kokusa u parlamentu.

U procesu sagledavanja kataloga radnih mesta i zvanja, kao i u uređivanju registra došlo se do zaključka da zarade nisu toliko neujednačene koliko se priča, navela je ona.

“Svako se izborio za nešto malo logičnije nego što izgleda u odnosu na ono na šta se žale”, rekla je Kori Udovički.

Naglasila je da sistem neće dalje moći da se uređuje bez transparentnosti, bez toga da se pošteno kaže šta dobijaju jedni, a šta drugi, kao i bez principa kako će se urediti svaki deo javne uprave.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: