TS: V.D u nedogled nije profesionalizacija

Transparentnost Srbija pozvala je sve poslaničke grupe da amandmanima otklone nedostatke u Predlogu zakona o javnim preduzećima koji je vlada uputila parlamentu

Srbija

Izvor: B92

Petak, 12.02.2016.

13:05

TS: V.D u nedogled nije profesionalizacija
Foto: Thinkstock

Kako se navodi na sajtu TS, ta organizacija je u dopisu ukazala da je Predlog zakona kvalitetniji od važećeg Zakona o javnim preduzećima iz 2012. godine, ali da sadrži i brojne nedostatke.

Zbog tih nedostataka, kako se ocenjuje, u primeni može biti ugrožen ili u potpunosti urušen proklamovani cilj - profesionalizacija upravljanja javnim preduzećima i raskidanje snažne povezanosti političkih partija i javnih preduzeća.

Iako o Nacrtu zakona nije organizovana propisna javna rasprava, Transparentnost Srbija je Ministarstvu privrede uputila niz primedbi i sugestija u vezi s tekstom.

"Nismo dobili povratnu informaciju da li su naše primedbe stigle do autora zakona i da li su razmotrene, a u tekstu koji je vlada uputila u Narodnu skupštinu uočili smo da su otklonjeni neki manji nedostaci na koje smo ukazali, dok su najveći problemi nedotaknuti", naveo je TS. ;

Ta organizacija navodi da je odredjen predugačak rok za vanredno "vršenje dužnosti direktora".

Rokom od godinu dana za "vršenje dužnosti" i otvaranjem mogućnosti da se nakon isteka tog roka imenuje drugo lice za "vršioca dužnosti" (i tako u nedogled), obesmišljava se koncept profesionalizacije i sprovođenja javnih konkursa za izbor direktora, naveo je TS.

Dodaje se da treba predvideti precizne rokove za sprovođenje konkursa, a "vršenje dužnosti" ograničiti samo tim rokom.

Traži se i da se kao uslov za imenovanje članova nadzornih odbora doda da nisu kršili Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije, da direktori ne mogu da budu stranački funkcioneri kojima je status zamrznut, kao i da medju razlozima za razrešenje člana nadzornog odbora i direktora bude i kršenje Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: