Devizne rezerve "kraće" za četvrt milijarde

Devizne rezerve Narodne banke Srbije iznosile su na kraju januara ove godine 10,10 milijardi evra, što je za 273,5 miliona evra manje u odnosu na prošli mesec.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 12.02.2016.

12:56

Devizne rezerve
Foto: Tanjug

Janaurske devizne rezerve, koje obezbeđuju pokrivenost novčane mase (M1) sa 261 odsto i više od šest meseci uvoza robe i usluga, više su za 55,4 miliona evra u odnosu na isti mesec 2015. godine.

Veći odlivi iz deviznih rezervi u januaru su realizovani po osnovu povlačenja devizne obavezne rezerve banaka i intervencija NBS na međubankarskom deviznom tržištu u ukupnom neto iznosu od 419,2 miliona evra.

Uz to, odlivi su uključili i isplatu dospelih hartija od vrednosti Republike Srbije denominovanih u evrima, izmirivanje obaveza države prema inokreditorima i otplatu duga MMF-u na ime iskorišćenih sredstava u okviru stendbaj aranžmana iz 2009. godine u ukupnom iznosu od 138,4 miliona evra.

Ostali odlivi iznosili su 3,1 milion evra neto.

Veći devizni prilivi su u januaru ostvareni od prodaje državnih hartija od vrednosti denominovanih u evrima na domaćem finansijskom tržištu u iznosu od 159,6 miliona evra i po osnovu korišćenja kredita u iznosu od 38,3 miliona evra, kao i po osnovu kamata i donacija u iznosu od 14,1 milion evra. Ostali prilivi iznosili su 30,6 miliona evra.

Neto devizne rezerve na kraju januara iznosile su 8,41 milijardi evra.

Te rezerve predstavljaju ukupne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, kao i za sredstva povučena od MMF-a u okviru aranžmana zaključenog 2009. godine.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u januaru iznosio je 685,6 miliona evra i bio je za 314,9 miliona evra manji nego u prethodnom mesecu.

Dinar je u januaru nominalno deprecirao prema evru za 1,3 odsto, a NBS je u tom mesecu intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu prodajom 290 miliona evra u cilju ublažavanja preteranih dnevnih oscilacija kursa, navodi se saopštenju NBS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: