EBRD: O Srbiji kao mestu za dobro ulaganje

Direktor kancelarije EBRD u Beogradu Daniel Berg izjavio je da će ta institucija promovisati Srbiju kao privlačno mesto za ulaganje.

Srbija

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 11.02.2016.

19:24

EBRD: O Srbiji kao mestu za dobro ulaganje
Foto: Thinkstock

On je napomenuo i da je sama EBRD je u poslednjih 10 godina uložila 4,2 milijarde evra u Srbiju.

"Premijer Aleksandar Vučić će sa delegacijom posetiti ovog meseca našu konferenciju za Zapadni Balkan u Londonu, zajedno sa drugim liderima regiona. To će biti odlična prilika da se privuku investitori", rekao je Berg na predstavljanju Izveštaja o tranziciji u prostorijama NBS.

On je ukazao da Srbiji nedostaju investicije, jer je sada nivo investicija tri odsto BDP-a.

Prema Bergovim rečima, ta banka je u poslednjih 10 godina uložila u Srbiju 4,2 milijarde evra, a samo u 2015. godini je u 25 projekata uloženo 480 miliona.

Berg je, ocenio da će ova godina biti uzbudljiva, pre svega jer predstoje izbori, a to znači, rekao je, da će privatni sektor još više biti u fokusu.

"Trebaju nam jasna, transparentna pravila. Nastavićemo da podržavamo Vladu u tom cilju i nadam se da ćemo moći da održimo isti ritam posla", rekao je on.

Kako je dodao, EBRD je spremna da sarađuje na svim nivoima cele godine, kroz opštine, nacionalne uprave.

Berg je rekao da je cilj EBRD da pomogne Srbiji i drugim zemljama s kojima sarađuje da ostvare rast.

"Rast u regionu je sporiji nego što bismo želeli, a jedan od faktora da to promenimo je bio da se podstakne finansiranje u privredu, gde je došlo do pada", rekao je Berg.

Berg je rekao da je 2015. bila velika godina za odnose Srbije i EBRD, u kojoj su, između ostalog, potpisani sporazumi za 25 projekata vrednih 480 miliona evra.

"Impuls koji smo imali te godine želimo da zadržimo i ubuduće. Počeli smo da podržavamo i finansiranje žena preduzetnica, pružamo i tehničku podršku...", naveo je on.

Berg je podsetio da je EBRD odobrila i kredit od 200 miliona evra za reformu Elektroprivrede Srbije, kako bi to preduzeće pokušalo da se izbori sa posledicama poplava.

Prema njegovim rečima, EBRD je uključena i u problematiku rešavanja problematičnih kredita u Srbriji, ali je ta banka zainteresovana i generalno unapređenje poslovne klime, posvetiće pažnju i javno privatnim partnerstvima, a posmatra, kako je kazao, i proces privatizacije.

"Kada je reč o privatizaciji, mislim da tu ima dosta mogućnosti u 2016. i da će biti dosta posla na nekima od velikih državnih preduzeća", rekao je prvi čovek EBRD u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: