U Srbiji će se prvi put kažnjavati direktori

Novim zakonom o javnim preduzećima, koji će biti donet do kraja meseca, uvodi se stroga kontrola njihovog poslovanja.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 11.02.2016.

20:34

U Srbiji će se prvi put kažnjavati direktori
Foto: Thinkstock

Odgovornost direktora će takođe biti daleko veća, a biraće se na javnim konkursima, tvrde u ministarstvu privrede.

Glavna kritika glasi: iako odredbe novog zakona dobro zvuče, profesionalizacija javnih preduzeća zavisiće, opet, u najvećoj meri od političke volje.

Dobija li Srbija preduzeća u kojima se prvi čovek neće prezivati, recimo, Bajatović, Petrović, Krkobabić, Obradović ili ljudi s tim sličnim prezimenima mogu da ostanu, ako rezultat poslovanja tako presudi?

Država ima plan da uz pomoć novog zakona natera javna preduzeća da liče na privatna. Taj zadatak, nije nikakvo čudo, ide isključivo u ruke direktora, ukidaju se upravni odbori, a da bi odgovorno upravljanje zaživelo, prvi put zakon predviđa i kažnjavanje.

“Ukoliko ne dostavi program poslovanja u roku ili ne dostavi kvartalni izveštaj vodiće se protiv njega prekršajni postupak i biće novčano kažnjen ali može da bude i razrešen razloge za razrešenje smo povećali i precizirali”, kaže Dubravka Drakulić, pomoćnica ministra privrede.

Prvi korak ka potpunoj profesionalizaciji javnih preduzeća trebalo bi da predstavljaju promenjeni uslovi za izbor direktora, iako će u komisiji za izbor i dalje moći da sede članovi političkih partija.

Sva javna preduzeća koja nemaju direktore izabrane na javnom konkursu biće u obavezi da konkurs sprovedu u roku od najkasnije godinu dana. Stručnjaci poručuju - nepotrebno dug rok i dodaju da je poseban problem taj što status vršioca dužnosti i dalje može da ima beskonačan rok.

Dakle, opet će presudna biti politička volja. Zakon o javnim preduzećima biće usvojen najkasnije početkom marta.

Opširnije u video prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: