"Bugarin ojadio Staklaru, a bila je dobra"

Paraćinska Staklara žrtva je loše privatizacije kao i mnoge slične kompanije, kaže ekonomista Stojan Stamenković.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 11.02.2016.

13:54

(Foto: Thinkstock.com)

“Taj Bugarin otkako je kupio Paraćinsku staklaru njega su tražile bugarske vlasti, predavao se, sudovi menjali odluke, evo sada će cela priča oko njegovog izručenja da krene ispočetka”, rekao je Stamenković na predstavljanju novog broja časpopisa Makroekonomske analize i trendovi.

Stamenković kaže da je Paraćinska staklara dobro radila i da je kao jedna dobra industrija koja je, kao i mnoge druge uništena lošom privatizacijom.

“Ko će sad da plati tu struju koju duguje preduzeće? EPS? O svemu toma treba razmišljati”, kaže ekonomista.

Cvetan Vasilev je većinski vlasnik bugarske Korporativne komercijalne banke “Korpbank”, nad kojom je u junu kontrolu preuzela Narodna banka Bugarske. Sve transakcije banke tada su obustavljene, blokirani su računi s više od 3,7 milijardi dolara, a Vasilev je optužen za proneveru, zbog čega je i na međunarodnoj poternici.

Pre raspisivanja poternice 28. jula, Vasilev je pobegao iz Bugarske zbog sumnjivog poslovanja, čime je izazvao najveću bankarsku krizu u Bugarskoj. U međuvremenu, sud je naredio da mu se zapleni celokupna imovina.

Bugarska banka čiji je većinski vlasnik Vasilev, potpisala je krajem marta 2012. aneks ugovora o preuzimanju od Srbijagasa 63 odsto vlasništva u "Srpskoj fabrici stakla" u Paraćinu za 35 miliona evra.

Vasilev je srpskoj javnosti poznat baš po slučaju paraćinske "Staklare", koja je mesecima na ivici gašenja zbog nagomilanih dugova, a pričalo se i da će "eksplodirati" ako joj isključe struju.

Vrhovni tužilac Bugarske nedavno je i zatražio je reakciju Saveta Evrope zbog "problema sa izručenjem bugarskog biznismena Cvetana Vasileva iz Srbije".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: