"Cik-cak u FAS-u, za Železaru se ništa ne zna"

Ekonomista Stojan Stamenković izjavio je da ne vidi perspektivu u, kako kaže, cik-cak proizvodnji u kragujevačkoj fabrici automobila FAS.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 11.02.2016.

11:36

Foto: B92 arhiva

Kad to kaže, Stamenković misli na to da radnici tamo “čas rade čas ne rade” i ističe da ne vidi perspektivu te fabrike ukoliko ne bude proizvodnje novog modela ili neka investicija u fabriku koja je najveći izvoznik privrede.

Stamenković je na predstavljanju novog broja Makroekonomske analize i trendovi kazao i da je problem Železare Smederevo svima poznat I da se ne zna kada će biti profitabilna.

“Ja sam veoma skeptičan oko dolaska te kineske kompanije, čak i u Kini otpuštaju radnike, da ne govorim u Evropi”, naveo je Stamenković.

Naveo je i da je RTB Bor upao u problem zbog pada cena sirovina u svetu.

Stamenković kaže da je rast industrijske proizvodnje od 8,2 odsto u 2015. bio impozantan, što je pre svega posledica rasta proizvodnje u energetici.

“Prerađivačka industrija zabeležila je rast od 5,3 odsto, ali taj rast je niži od prognoze koju smo mi dali (6 procenata)”, navodi on.

Prema njegovim rečima, u posmatranih 18 oblasti, u njih čak 11 je decembaraki indeks bio niži nego u novembru.

Ono što posebno zabrinjava je pad proizvodnje prehrambene induatrije u poređenju sa decembrom 2014. od 14,2 odsto, kazao je Stamenković i izrazio zabrinutost za uzroke tako velikog pada, s obzirom da je ta industrija drugi izvoznik.

Govoreći o bankarskom sektoru, Stamenković je ocenio da nisu tačne spekulacije da krediti padaju zato što nema sposobnih tražilaca, već su razlog za to visoke kamate.

“Banke su nam sposobne, stres testovi pokazali dobre rezultate što je bitno za privredu”, naveo je Stamenković. Član MAT-a i direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević kaže da veruje da misija MMF koja dolazi u Beograd 18. februara povodom nove revize aranžmana, neće imati zamerki da se sprovodi sve što je dogovoreno.

Prema njegovim rečima reforma javne uprave, iako deluje sporo, ipak se sprovodi.

"To je obiman i složen posao koji do sada nije rađen i nije problem što će za nekoliko dana biti probijeni rokovi za dostavljanje planova", rekao je Kovačević.

Govoreći o stanju privrede u svetu, odnosno strahovanjima da dolazi nova kriza, Kovačević podseća na izveštaj Svetske banke u kome se vidi da nema opasnosti od globalne krize jer, kako pokazuju analize banke, svetski rast BDP po glavi stanovnika jos uvek pokazuje rast od 1,5%.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: