Srpski softver "pretekao" maline, stigao do FBI

Softver je najbolji proizvod srpske privrede, čiji je izvoz pretekao maline, izjavio je Dušan Stojanović iz Ministarstva državne uprave I lokalne samouprave.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 11.02.2016.

10:37

Srpski softver
Foto: Thinkstock

Stojanović, koji je direktor Direkcije za elektronsku upravu tog ministarstva kaže da je najbolji primer uspešnosti to što softver na kojem je radilo sedam srpskih inženjera primenjuje i američki FBI.

“Reč je o softveru koju prepoznaje otiske prstiju”, rekao je Stojanović.

On je kazao da i Vlada Srbije radi na uvođenju digitalizacije i elektronskih servisa, i u tom smislu je okrenuta i prema građanima i privredi.

“Okrenuti smo i ka unutrašnjem uređenju države, što se vidi i kroz druge procese koji nisu samo vezani za elektronsku upravu”, rekao je on i dodao da je važno baviti se digitalizacijom poslovnih procesa.

“Već sada možemo da digitalizujemo svaki proces koji postoji i ima smisla”,” rekao je Stojanović.

Za razvoj informaciono-komunikacionih tehnologija u Srbiji potrebna su veća ulaganja u infrastrukturu, jačanje javno-privatnog partnerstva i obrazovana radna snaga, rečeno je na predstavljanju izveštaja Svetske banke o razvoju digitalne dividende u 2016. godini.

Šef kancelarije Svetske banke u Srbiji Toni Verheijen izjavio je da je potrebno sagledati na koji način Srbija može imati više koristi od primene novih tehnologija.

"Ključna poruka je da je potrebno više ulagati u infrastrukturu i promovisati javno-privatno partnerstvo", istakao je on i dodao da nije dovoljno samo ulaganja u telekomunikacije i liberalizaciju tržišta.

“Videli smo obećavajuće pilot projkte ali želimo da vidimo napredak u ovoj oblasti”, kazao je Verheijen.

Prema njegovim rečima, potrebno je unapredjenje poslovnog okruženja i usavršavanje obrazovanja, jer zemlje koje više ulažu u digitalne tehnologije ostvaruju veći rast i razvoj.

"Srbija je na dobrom putu da počne da koristi benefite od digitalnih tehnologija", rekao je on.

Kao dobar primer naveo je onlajn prijavljivanje beba nakon rodjenja i izdavanje elektronskih gradjevinskih dozvola i dodao da je potrebno više takvih servisa.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež izjavio je da digitalna ekonomija ima veliki značaj za građjane, privredu i državu jer otvara nova radna mesta.

On je naveo da je Srbija na 77. mestu od 143 zemlje na listi Sveskog ekonomskog foruma po infrastrukturi informaciono-komunikacionih tehnologija i obrazovanju radne snage.

"To je dobra pozicija za našu zemlju u odnosu na ovaj stepen razvoja", rekao je on.

Problem je, kako smatra, nedovoljno digitalizovana država a rešenje je u razvoju e-uprave.

Čadež je ocenio i da raste učešće IT sektora u izvozu usluga i dodao da su potrebne podsticajne mere za jačanje tog sektora i njegovo bolje pozicioniranje u svetu.

Šef Svetske banke u Srbiji Toni Verheijen izjavio je na predstavljanju izveštaja te međunarodne finansijske institucije “Svetski izveštaj o razvoju 2016: Digitalne dividende” da je Srbija na dobrom putu da počne da ima koristi od digitalne tehnolohije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

20 h

Podeli: