Turci preko našeg Jumka hoće u Rusiju

Turci su sve izvesniji kao novi vlasnici "Jumka". Kako Novosti saznaju, fabriku je nedavno posetila delegacija firme "Veiko" koja ima na desetine pogona u svetu

Srbija

Izvor: Veèernje novosti

Četvrtak, 11.02.2016.

09:01

Turci preko našeg Jumka hoće u Rusiju
Foto: Thinkstock

Oni su zainteresovani za preuzimanje dela vranjske fabrike. Vranjanci su o saradnji pregovarali i sa turskom kompanijom "Jegje mezler".

Preduzeće iz Vranja je pod zaštitom države do kraja maja. Ukoliko se ne reši njegova sudbina, poverioci će od juna moći da prinudno naplate dugove.

Nije isključeno da zainteresovani kupac fabriku preuzme i iz stečaja, ali u slučaju "Jumka" tu ne bi bilo velike razlike u konačnoj "ceni".

“U "Jumku" trenutno radi 1.800 ljudi. Šiju za Vojsku, MUP i "Poštu Srbije", kaže Milorad Vasiljević, sekretar Udrženja za industriju tekstila, odeće, kože i obuće PKS.

“Skoro 90 odsto dugova "Jumka" je prema državi i državnim poveriocima. Tako da je budućem investitoru isto da li ga preuzimaju sada ili iz stečaja. I država ima pravo da otpiše potraživanja”, kaže on.

Za pokretanje proizvodnje u Srbiji zainteresovane su još dve kompanije iz Turske. Pošto iz domovine ne mogu na rusko tržište, uveliko razmišljaju o otvarnju fabrike u Srbiji. Reč je o velikim kompanijama kojima srpsko tržište, pošto nije veliko, nije bilo dovoljno privlačno.

“Zbog situacije sa Rusijom, turski proizvođači su shvatili da artikle proizvedene u Srbiji mogu da izvezu na na to veliko tržište. Otvaraju se mogućnosti za otvaranje novih radnih mesta, za koje su troškovi od 3.000 do 3.500 evra po čoveku”, objašnjava Milorad Vasiljević.

Potencijalni ulagači u tekstilnu industriju po pravilu obilaze nekoliko lokacija. Leskovac je grad u kome se budući tekstilni radnici školuju. U pirotskom "Prvom maju" prazni su pogoni. U stečaju je i "Javor" iz Ivanjice, ali i "Rudnik" iz Gornjeg Milanovca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: