Stižu još dva ruska voza, evo kuda jure

Srednji Banat dobio je dva nova ruska voza za prevoz putnika, a primopredaja će biti izvršena u petak

Srbija

Izvor: Beta

Sreda, 10.02.2016.

16:38

Stižu još dva ruska voza, evo kuda jure
Foto: Tanjug

"U dogovoru sa ljudima iz Železnice, napravili smo i redosled poteza kako da se proširi postojeći depo za održavanje vozova u Zrenjaninu, u čemu će učestvovati i Grad Zrenjanin, a gde će se održavati ti novi ruski vozovi", izjavio je u Zrenjaninu načelnik Srednjobanatskog upravnog okruga Dušan Šijan.

On je podsetio da je inicijativa za revitalizaciju pruge kroz Banat podneta još pre dve godine, a da su dva nova voza prvi korak ka tome, dok su sledeći depo i industrijski kolosek za industrijsku zonu.

Izvršna direktorka "Srbijavoza" Vesna Brajović kazala je da je reč o vozovima iz tranše od 27 novih ruskih vozova - dizel motornih garnitura.

"Od prve četiri garniture, dve smo opredelili za Zrenjanin jer znamo da je do sada stanje bilo loše i želimo da ga značajno popravimo. Vozovi su novi, već su saobraćali na našim prugama, tako da će biti značajno povećan kvalitet saobraćaja što se tiče redovnosti", kazala je ona.

Kako je navela, dve nove garniture saobraćaće na relaciji do Dunav stanice u Beogradu i do Kikinde, a sledeća garnitura, iz sledećeg kontingenta, biće stacionirana kao rezerva tako da će redovnost biti na evropskom nivou.

Izvršni direktor Društva za upravljanje železničkom infrastrukturom železnice Srbije Milan Šegan kazao je da stanje pruge Pančevo-Zrenjanin-Kikinda, odnosno Banatsko Miloševo-Senta-Subotica, nije na zavidnom nivou imajući u vidu težinu vozova koji tuda mogu saobraćati i brzinu kretanja.

"Razmatrali smo mogućnost kako najbrže da dođemo do poboljšanja stanja pruge, a da održimo i redovnost putničkog saobraćaja i da teretni saobraćaj bude na zavidnom nivou. U prvom koraku biće preduzete mere da otklonimo slaba mesta na pruzi, dok se u drugom koraku razmatra mogućnost da izradom projektne dokumentacije podignemo osovinski pritisak na 22,5 tone i da brzine budu od 100 do 120 kilometara na čas", kazao je Šegan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: