Evo zašto neće da idu - penali veći od otpremnine

Udruženi granski sindikati Srbije „Nezavisnost” traže ukidanje penala za prevremeno penzionisanje, odnosno za odlazak u penziju pre 65 godina starosti.

Srbija

Izvor: Dnevnik

Sreda, 10.02.2016.

11:40

Evo zašto neće da idu - penali veći od otpremnine
Foto: Thinkstock

Taj sindikat uputio je inicijativu Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Vladi Srbije i Skupštini Srbije za izmenu člana 70 a Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, kojim se trajno umanjuje penzija za sve koji u nju odlaze pre navršenih 65 godina života.

Drugim rečima, traži se da umanjenje penzija zbog prevremenog penzionisanja traje do ispunjenja zakonskog uslova o obaveznosti 65 godina života i za muškarce i za žene, odnosno ako neko ode u penziju sa 63 godine, da mu se privremena penzija isplaćuje samo dve godine, a posle 65 godina da dobija redovnu starosnu penziju. Obrazlažući podnetu inicijativu, prvi čovek “Nezavisnosti” Branislav Čanak podseća na to da se u poslednjoj fazi tranzicije srpske privrede, koja je u toku, zbog reorganizacije najvećih državnih i javnih komunalnih preduzeća očekuje otpuštanje velikog broja zaposlenih, uz otpremninu po osnovu viška zaposlenih.

Reč je, između ostalog, o RTB-u „Bor”, JP REU „Resavica”, „Elektroprivredi Srbije”, „Železnicama Srbije”, HIP-u „Petrohemija” i mnogobrojnim javnim komunalnim preduzećima na području čitave države.

“Uzimajući u obzir starosnu strukturu zaposlenih u tim preduzećima, očekuje se da će najvećem broju radnika koji se opredele za socijalni program, radni odnos prestati upravo sticanjem uslova za odlazak u prevremenu starosnu penziju”, objašnjava Čanak.

“To bi značajno doprinelo smanjenju broja zaposlenih i relaksiralo socijalne napetosti na relaciji zaposleni–sindikati–poslodavci–država. Međutim, u praksi imamo veoma slab odziv zaposlenih za otpremninu, odnosno socijialni program jer veliki broj radnika koji imaju od 38 do 40 godina radnog staža izbegava da se prijavi upravo zbog člana 70 a Zakona o PIO, čijom bi im se primenom trajno umanjio iznos penzije i do 20 odsto. To umanjenje je znatno veće od otpremnine koja im se kroz socijalni program nudi”, navodi on.

UGS „Nezavisnost” predlaže da izmenama Zakona o PIO bude uvedeno da se radnicima državnih preduzeća koja su u procesu reorganizacije i restrukturiranja, a koji prihvate socijalni program i dobrovoljni odlazak u penziju pre navršenih 65 godina, penzija umanjuje 0,34 odsto mesečno do navršetka te starosne granice, ali da u trenutku kada navrše 65 godina života i ispune zakonski uslov za starosnu penziju, prestane dalja penalizacija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

16 h

Podeli: