Delta tvrdi: Porez plaćamo u Srbiji

Kompanija Delta Holding saopštila je da će svi porezi po osnovu prodaje šoping molova "Delta siti" biti plaćeni u Srbiji.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 10.02.2016.

11:04

Delta tvrdi: Porez plaćamo u Srbiji
Foto: Tanjug, arhiva

“Delta Holding je u poslednjih deset godina, u budžet Srbije po osnovu poreza i doprinosa uplatio dve milijarde evra. U skladu sa kompanijskom praksom, svi postojeći porezi po osnovu prodaje šoping molova biće plaćeni u Srbiji”, navodi se u saopštenju.

Delta, međutim, nije saopštila na koji način će porez biti plaćen u Srbiji.

Naime, Mišković je vlasnik "Delta sitija" preko dve kompanije na Kipru, pa je jedini način da plati porez u Srbiji taj da se transakcija obavi preko neke firme u Srbiji, kao što je to urađeno kada je prodao Maksi 2012. godine.

Tada je, iako se Maksi nalazio u vlasništvu takođe kiparske firme Hemslejd, u Srbiji formirana firma "Delta kapital" i tako je stvoren pravni okvir za plaćanje poreza u Srbiji, koj i je od te transakcije iznosio 25 miliona evra.

Po zakonu, pri prodaji firme u Srbiji plaća se porez na prenos apsolutnih prava od 2,5 odsto i porez na kapitalnu dobit koji iznosi 15 odsto na razliku između cene koštanja i cene prodaje.

Podsetimo, Delta holding u vlasništvu Miroslava Miškovića prodala je šoping molove Delta siti u Beogradu i Podgorici južnoafričkom investicionom fondu Hiprop, koji je specijalizovan za akviziciju modernih i razrađenih šoping centara za 202,75 miliona evra.

Iz kompanije navode da su sa ovom poslednjom transakcijom Deltini prihodi od prodaje kompanija dostigli iznos od 1,8 milijardi evra.

Delta će, navodi se, novac od prodaje investirati u dalji razvoj poslova u real estate-u, agraru i dsitribuciji. “U najveće najavljene projekte: šoping mol Delta planet, hotel InterContinental i novu poslovnu zgradu u Beogradu Delta je spremna da, odmah nakon dobijanja građevinskih dozvola, uloži 250 miliona evra i time pruži novi podsticaj privredi Srbije”, kažu iz kompanije.

Interesantna je, međutim, povezanost kupaca Delta sitija i tržnog centra Ušće Petra Matića, o kojoj možete pročitati u posebnoj vesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: