"KKR uložio u SBB - dobar signal, i mi ćemo"

Predstavnici Evropske banke za obnovu i razvoj poručili su da će raditi sa Srbijom kako bi se imidž zemlje u svetu popravio kako bi privukli još investicija.

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 09.02.2016.

15:22

Foto: Tanjug

Iz Narodne banke Srbije su uzvratili da čine sve da investiranje u bilo koju oblast bude predvidivo.

Guverner NBS Jorgovanka Tabaković istakla je da je centralna banka učinila sve što je u njenoj nadležnosti da investiranje u bilo koju oblast bude predvidivo i isplativo.

"NBS stvara stabilne uslove za investiranje držeći inflaciju pod kontrolom i relativnu stabilnost kursa. Stabilan kurs u visoko evroizovanoj ekonomiji ima mnogo veći značaj", objasnila je i dodala da je Srbija u prethodnoj godini, uprkos okolnostima ostvarila rast od 0,8 odsto.

Direktor kancelarije EBRD u Srbiji Danijel Berg rekao je, na predstavljanju Izveštaja o tranziciji EBRD koja je održana u prostorijama NBS, da je fer, otvoreno i predvidivo pravno i finansijsko okruženje najbolje za bilo kakav tip investicija koje bi došle.

Zato je, kako je istakao, ta banka spremna da radi sa vlastima u Srbiji na popravljanju imidža zemlje.

Jedan od direktora u EBRD-u Piter Brajd ukazao je da je pozitivan signal bio što je američki investicioni fond KKR investirao u Srbiji, te je uložio u SBB.

"To je dobar signal, a i mo smo odlučili s njima da investiramo u tu kompaniju", rekao je Brajd.

On je rekao da bi, investitorima koji nisu navikli na Srbiju, trebalo objasniti šta je ta zemlja.

"Mi ćemo igrati tu ulogu koliko god da je potrebno, a nadam se da neće biti potrebna dugo", dodao je Brajd.

Njegov kolega Piter Tabak primetio je da se imidž Srbije već popravlja, da su investitori mnogo više zainresovani da ulažu nego ranije.

"Jasno je da je Srbija na pravom putu da privuče više investicija", konstatovao je on dodajući da je tome doprinelo popravljanje makroekonomske stavilnosti, kao i druge reforme.

"Biće uzbudljivo u Srbiji zbog predstojećih izbora"

Direktor kancelarije EBRD u Beogradu Daniel Berg izjavio je da će ta institucija promovisati Srbiju kao privlačno mesto za ulaganje, a i sama EBRD je u poslednjih 15 godina uložila 4,2 milijarde evra u Srbiju

"Premijer Aleksandar Vučić će sa delegacijom posetiti ovog meseca našu konferenciju za Zapadni Balkan u Londonu, zajedno sa drugim liderima regiona. To će biti odlična prilika da se privuku investitori", rekao je Berg na predstavljanju Izveštaja o tranziciji u prostorijama NBS.

On je ukazao da Srbiji nedostaju investicije, jer je sada nivo investicija tri odsto BDP-a.

Prema Bergovim rečima, ta banka je u poslednjih 15 godina uložila u Srbiju 4,2 milijarde evra, a samo u 2015. je u 25 projekata uloženo 480 miliona.

Berg je, ocenio da će ova godina biti uzbudljiva, pre svega jer predstoje izbori, a to znači, rekao je, da će privatni sektor još više biti u fokusu.

"Trebaju nam jasna, transparentna pravila. Nastavićemo da podržavamo Vladu u tom cilju i nadam se da ćemo moći da održimo isti ritam posla", rekao je on.

Kako je dodao, EBRD je spremna da sarađuje na svim nivoima cele godine, kroz opštine, nacionalne uprave.

Berg je rekao da je cilj EBRD da pomogne Srbiji i drugim zemljama s kojima sarađuje da ostvare rast.

"Rast u regionu je sporiji nego što bismo želeli, a jedan od faktora da to promenimo je bio da se podstakne finansiranje u privredu, gde je došlo do pada", rekao je Berg.

Berg je rekao da je 2015. bila velika godina za odnose Srbije i EBRD, u kojoj su, između ostalog, potpisani sporazumi za 25 projekata vrednih 480 miliona evra.

"Impuls koji smo imali te godine želimo da zadržimo i ubuduće. Počeli smo da podržavamo i finansiranje žena preduzetnica, pružamo i tehničku podršku...", naveo je on.

Berg je podsetio da je EBRD odobrila i kredit od 200 miliona evra za reformu Elektroprivrede Srbije, kako bi to preduzeće pokušalo da se izbori sa posledicama poplava.

Prema njegovim rečima, EBRD je uključena i u problematiku rešavanja problematičnih kredita u Srbriji, ali je ta banka zainteresovana i generalno unapređenje poslovne klime, posvetiće pažnju i javno privatnim partnerstvima, a posmatra, kako je kazao, i proces privatizacije.

"Kada je reč o privatizaciji, mislim da tu ima dosta mogućnosti u 2016. i da će biti dosta posla na nekima od velikih državnih preduzeća", rekao je prvi čovek EBRD u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

22 h

Podeli: