Anketa u RTB Bor: Ko dobrovoljno daje otkaz?

Upravni odbor RTB-a Bor doneo odluku o sprovođenju postupka za utvrđivanje viška zaposlenih u kombinatu bakra.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 09.02.2016.

14:50

Default images
Foto: Freeimages

Na osnovu te odluke, u Basenu Bor je u toku anketiranje radnika koji su spremni da dobrovoljno prihvate socijalni program.

Očekuje se da se broj zaposlenih na osnovu socijalnog programa i tehnološškog višška smanji za 800, jošš oko stotinu odlazi u penziju, a 250 radnika biće na prinudnom odmoru.

Ova odluka je doneta da bi se smanjili trošškovi poslovanja kompanije.

"Mi smo proššle godine, posle ššest godina pozitivnog poslovanja, imali gubitak od osam miliona dolara. Razlog za to je, sa jedne strane, pad cene bakra na svetskom tržžišštu", rekao je generalni direktor RTB-a Bor Blagoje Spaskovski, ističući da su zbog niske cene bakra mnogo veće kompanije od RTB-a Bor prinuđene da otpuštaju radnike, a gotovo polovina radi sa gubitkom.

"Sa druge strane, imali smo probleme na površšinskim kopovima u Majdanpeku zbog petodnevnog prekida snabdevanja električnom energijom, kada je kop poplavljen, a mi smo proizvodnju stabilizovali tek u oktobru 2015. godine, i požžar na novoj fabrici sumporne kiseline koji nam je napravio dodatne trošškove", kazao je Spaskovski.

Prema njegovim rečima, u julu 2015. RTB počeo je da primenjuje maksimalne mere šštednje, smanjenje normativa u proizvodnji, ušštede elektricne energije i goriva, ali da stabilizovanje poslovanja nije moguće bez smanjenja trošškova koji se odnose na zarade.

"To rade sve svetske kompanije, smanjuju zarade i otpuštaju radnike. To radimo i mi, ali zaradu nećemo umanjiti radnicima u direktnoj proizvodnji", naveo je on.

"Postoji tehnološki višak od oko 150 radnika i stotinak zaposlenih koji odlaze u penziju, a otvorena je mogucnost za dobrovoljni socijalni program za koji se javilo oko 150 radnika i još 510 zaposlenih je tu sa više od 38 godina radnog staža koji ce dobiti socijalni program. Još oko 250 radnika ce morati da krene na placeno odsustvo", rekao je Spaskovski.

Na ovaj način, prema njegovim rečima, mesecno će se uštedeti 1,1 milion dolara.

"RTB Bor mora ove godine po svim pozicijama da uštedeti 25 miliona dolara. Na taj nacin nećemo imati gubitke i poslovaćemo pozitivno", naglasio je Spaskovski.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

18 h

Podeli: