Kako je Er Srbija otela Njujork Kroacija erlajnsu

Od juna Er Srbija leti za Njujork, što će učvrstiti položaj Beograda kao regionalnog čvorišta avio-saobraćaja i zadati udarac Kroacija erlajnsu, piše Novi list.

Srbija

Izvor: Novi list

Utorak, 09.02.2016.

08:06

Kako je Er Srbija otela Njujork Kroacija erlajnsu
(Foto: Beta/AP)

Na letovima "Er Srbije" na relaciji Beograd–Njujork, širenjem "Etihada", koji postaje suvlasnik i drugih regionalnih avio-kompanija, Aerodrom "Nikola Tesla", kao što je i bio plan Arapa, postaje čvorište jugoistočne Evrope za transkontinentalne letove.

Zahvaljujući novoj prekookeanskoj liniji, Beograd će postati daleko važnija destinacija od Zagreba, u kom sve bitne institucije godinama govore da im je stalo da se i odatle direktno leti za SAD, ali ništa ne čine da se to i dogodi, piše Novi list.

Tek je ovih dana, kako navodi hrvatski list, ambasador Hrvatske u SAD Joško Paro otkrio da se "intenzivno razgovara o uvođenju direktne avio-linije između SAD i Hrvatske".

"Ambasada je pokrenula razgovore sa važnim igračima, kako bismo istražili mogućnosti uspostave direktnih letova za Hrvatsku. Učinićemo sve ne bismo li ostvarili tu ideju", rekao je pre nekoliko dana ambasador Paro.

Hrvatski ambasador nije otkrio ko su "igrači" sa kojima pregovara, ali je dodao da razgovori nisu podstaknuti novom linijom "Er Srbije", već time što hrvatska vlada poslednjih godina kada su u pitanju letovi za SAD nije učinila baš ništa.

Međutim, o tome, kako su odgovorili Novom listu, ništa ne znaju ni Ministarstvo saobraćaja, ni Ministarstvo turizma, ni državni avio-prevoznik "Kroacija erlajns".

U hrvatskoj vladi, kako piše riječki list, smatraju da nije reč o njihovom političkom propustu, već da je "Er Srbija" ostvarila ogromnu prednost, jer joj je država oprostila velike dugove (gotovo 40 miliona dolara), dok "Kroacija erlajns" mora da podmiruje sve obaveze, a još mu i EU "kreše krila" svojim pravilima.

Hrvatski stručnjaci ističu da je, zbog svega toga, tržišna utakmica neravnopravna i da "Kroacija erlajns" nema ni avione, ni novac da ih nabavi ili unajmi, potrebne za direktne letove za SAD, a, kako navode, hrvatski avio-prevoznik će zbog pravila EU morati i dodatno da smanji svoje kapacitete.

Ipak, kako piše Novi list, činjenica je da je oprost duga "Er Srbiji" zapravo deo aranžmana Srbije i "Etihada", nacionalne avio-kompanije Ujedinjenih Arapskih Emirata, odnosno uslov na kom su insistirali Arapi kada su 2013. godine kupili vlasnički udeo od 49 odsto u toj kompaniji.

Stoga se, prema pisanju hrvatskog lista, postavlja pitanje zbog čega je hrvatska politika, za razliku od srpske, godinama sedela prekrštenih ruku i nije činila ništa da postojeći broj turista iz SAD, od oko 300.000 godišnje, poveća.

U hrvatskom Ministarstvu saobraćaja Novom listu su odgovorili da nisu upoznati sa inicijativom Ambasade Hrvatske u SAD, ali su istakli da zakonodavni okvir za direktne letove postoji, te da u tom smislu ne postoje prepreke za ostvarivanje saradnje.

U "Kroacija erlajnsu" rekli su da u ovom trenutku ne predviđaju uvođenje prekookeanske linije Hrvatska–SAD, što je uslovljeno poslovnim i tržišnim usmerenjem na proširenje mreže letenja u Evropi, ali i tehničkim ograničenjima.

U floti, naime, nemaju dugolinijske avione, a u 2015. su, zbog restrukturiranja, morali da smanje kapacitete za jedan "erbas A-320", piše riječki list.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

121 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: