"Spremni smo da ispunimo sve srpske želje"

Predsednik Privredne komore Austrije Kristof Lajtl poručio je da Srbija može biti ponosna na reforme koje su sprovedene u proteklo vreme.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.02.2016.

16:36

Foto: Thinkstock

On je, u izjavi novinarima, rekao da svaka privredna lokacija ima svoje prednosti i nedostatke, navodeći posebno birokratiju i duge procese izdavanje dozvola, kao nešto što bi trebalo poboljšati, ali je i ukazao da je značajan napredak već postignut.

"Svake godine sprovodimo istrazivanje među austrijskim privrednicima u Srbiji, i ishod prošlogodišnjeg je pokazao da postoje značajna poboljšanja u korist Srbije kao mestu za ulaganje. Možete biti ponosni“", naglasio je Lajtl.

On je podsetio da je Austrija najveći investitor u Srbiji, a to, kako je istakao, znači da austrijska preduzeća imaju veliko poverenje u Srbiju, a Srbija u Austriju.

"Sarađujemo u svim oblastima, od industrije, preko trgovine, turizma, saobraćaja, bankarstva, u svakoj oblasti imamo saradnju. Srbija je na putu ka EU, a na tom putu potrebne su joj investicije i podrška, a mi ćemo sa naše strane činiti sve da pomognemo“", naglasio je Lajtl.

On je rekao da su austrijska preduzeća zainteresovana za proširenje svojih investicija.

"Vi ste naši susedi. Avionom put do Beograda traje 45 minuta, u Austriji kolima za to vreme nisam ni u drugom većem gradu. To pokazuje da smo u Evropi, da smo deo evropske porodice i da želimo zajedno da investiramo, da budemo uspešniji na globalnom trzištu", rekao je on.

Ako u Srbiji postoje preduzeća zainteresovana za strateško partnerstvo koja kažu da imaju projekte i traže partnera rado ćemo se posvetiti tome, poručio je Lajtl.

"Imamo predstavništvo u Beogradu, preko kojeg može da se ide. Spremni smo da sve želje srpskih preduzeća prihvatimo, proverimo i realizujemo"“, kazao je Lajtl.

Austrija, prema njegovim rečima ima veliko iskustvo u mnogim oblastima, a tako i kod pitanja zaštite životne sredine, i drugim oblastima, kao što su infrastruktura, medicina, turizam, gde smo spremni da našu stručnost podelimo sa Srbijom.

„Želimo vam dobar put u EU, a jaka privreda Austrije će vas u tome pratiti i podržati“, zaključio je Lajtl.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

19 h

Podeli: