Svaki peti u igraonici "na crno"

Inspektorat za rad utvrdio je da je više od 20 odsto radnika u 349 vrtića i dečijih igraonica u kojima se organizuju proslave rođendana zaposleno na "crno".

Srbija

Izvor: Beta

Ponedeljak, 08.02.2016.

09:29

Svaki peti u igraonici
Foto: Freeimages

To znači da nemaju ugovor o radu niti obavezno socijalno osiguranje.

Nadzor je obavljen od 2. do 4. februara, a utvrđeno je da je od 764 radnika 163 radilo bez ugovora, navodi se u saopštenju.

Inspektori su doneli 54 rešenja kojima je poslodavcima, pored ostalog, naloženo da sa neprijavljenim radnicima zasnuju radni odnos, da utvrde odmor u toku rada i raspored rada u nedelji.

Zbog prekršaja u oblasti radnih odnosa inspektori su podneli 19 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, kao i tri zahteva zbog prekršaja u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu.

Inspekcija je otkrila i 18 neregistrovanih igraonica u kojima je zatečeno šest neprijavljenih radnika, a u devet igraonica samo vlasnik.

Neregistrovane igraonice su otkrivene u Kraljevu, Raškoj, Kragujevcu, Pirotu, Novom Pazaru, Aleksandrovcu, Prokuplju, Kragujevcu, Surdulici, Kuršumliji i Kosjeriću

Inspektori su doneli 18 rešenja kojima je vlasnicima igraonica naloženo da odmah pokrenu postupak za upis u odgovarajući registar i zabranjeno obavljanje delatnosti do ispunjenja propisanih uslova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: