"Čini mi se da stranci više cene uspeh vlade"

Austrija je značajan partner Srbije, na čiju podršku možemo da računamo, posebno kada je reč o izgradnji struktura neophodnih za ubrzanje ekonomskog rasta.

Srbija

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 08.02.2016.

08:11

Foto: Tanjug

To je izjavio predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež uoči posete predsednika Privredne komore Austrije (WKO) Kristofa Lajtla Beogradu, u delegaciji koju predvodi šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc.

“Uzimajući u obzir da je WKO strateški partner u reorganizaciji komorskog sistema u Srbiji i da nas je samog početka, od pre godinu dana, u tome podržala, ova poseta je značajna”, rekao je Čadež.

Austrija je, prema njegovim rečima, jedan od najznačajnijih privrednih partnera Srbije.

“Samo u 2015. godini mi smo u Austriju izvezli robu u vrednosti od 306 miliona evra, dok je uvoz bio na oko 480 miliona evra, čime imamo izbalansiranu trgovinsku razmenu. Na svim poljima imamo uspešnu saradnju - i u oblasti investicija, uspešnih privatizacija, robne razmene. Sve to pokazuje koliko je Austrija dobar partner, a dodatna vrednost saradnje je i odluka te zemlje da nam pomogne u podizanju naših institucija u cilju omogućavanja bržeg ekonomskog rasta u Srbiji”, objasnio je šef PKS.

On je podsetio da u Srbiji trenutno radi oko 450 preduzeća sa austrijskim kapitalom, a prema statistici NBS, u poslednjih 14 godina austrijske kompanije investirale su 2,7 milijardi evra, što je više desetina hiljada radnih mesta.

Čadež je ukazao da su ulaganja iz Austrije sektorski veoma diversifikovana, i da su prisutne od bankarstva, preko telekomunikacija, energetike i poljoprivrede, trgovine.

”To je primer saradnje koju bi voleli da imamo sa što više zemalja”, naglasio je on.

Lajtl će u Beogradu prisustvovati potpisivanju sporazuma o dualnom obrazovanju, za koji Čadež ističe da je veoma bitan, jer predstavlja dalji korak u realizaciji korporativnog obrazovanja.

“Ovo što sada potpisujemo je veoma značajno, jer sa jednog pilot projekta koji je krenuo sa nemačkom organizacijom GIZ i Nemačkom privrednom komorom, a na osnovu kojeg imamo četiri profila u industrijskim granama, proširujemo dualno obrazovanje na druge delatnosti, odnosno usluge”, kazao je on, dodajući da je reč o profilima u bankarstvu, osiguranju, špediciji i logostici, turizmu i ugostiteljstvu.

“Idemo korak po korak, pratimo šta privredi treba i postepeno pokušavamo da uvodimo modele dualnog obrazovanja. Moramo mi kao država u saradnji sa ministarstvima dosta toga da još uradimo što se zakonodavnog okvira tiče da bi to izgledalo isto kao što đaci u Austriji i Nemačkoj uče u stručnim školama”, naglasio je.

Šef PKS je rekao da se na tome radi i dodao da sistem dualnog obrazovanja možemo polako da uvodimo u ceo sistem obrazovanja, i da sa pilot projekta predjemo na sistemsko rešenje.

Zbog toga, kako ukazuje, važna je saradnja sa WKO, jer komore u sistemu dualnog obrazovanja imaju važnu ulogu pošto spajaju potrebe privrede i škole.

Čadež je naveo i da je interesovanje austrijskih privrednika veliko, te da PKS preko svog predstavništva u Beču, ali i ekonomske predstavnice pri ambasadi, stalno dobija upite firmi koje žele da dođu na srpsko tržište.

Prema njegovim rečima, razlog za veliko interesovanje je pre svega veliko prisustvo austrijskih kompanija, ali i što se u poslovnoj zajednici u Austriji zna da je Srbija pouzdan partner, da je poslovna klima dobra, da postoji sigurnost investicija, kao i da su dobri podsticaji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: