"Nekonkurentni jer uvozimo tuđe, a imamo svoje"

Izmene i dopune Zakona o upravljanju otpadom obezbediće stabilno poslovanje Valjaonice bakra u Sevojnu i drugih kompanija, kaže predsednik PKS Marko Čadež.

Srbija

Izvor: Tanjug

Nedelja, 07.02.2016.

11:52

Default images
Foto: Tanjug

Izmenama tog zakona, koje bi vlada trebalo da uvoji sledeće nedelje, a koje je inicirala PKS, stvoriće se uslovi za dugoročno poslovanje kompanija koje će jefitnije dolaziti do sirovina, podići konkurentnost i proizvodnju i otvoriti nova radna mesta.

Time će se uvažiti zahtev domaće industrije da se sekundarne sirovine, koje se sada izvoze, a potom uvoze radi prerade u našim fabrikama, ubuduće na organizovanom domaćem tržištu otpada pre izdavanja prekograničnih dozvola ponude kompanijama u Srbiji, a da se tek onda višak plasira stranom tržištu, objasnio je Čadež.

"Spremne su izmene i dopune tog zakona i već sledeće nedelje biće upućene u supštinsku proceduru"”, rekao je Čadež podsetivši da je upravo PKS inicirala izmenu tog zakona kako bi se uredila ta oblast I ušla u legalne tokove.

Čadež je nakon sastanka sa mendžmentom Valjaonice i obilaska pogona rekao da je nabavka sekundarnih sirovina do sada bila više u sivoj fazi i da će regulisanje te oblasti omogućiti opstanak toj industriji.

On je objasnio da su naše fabrike bile nekonkurentne u odnosu na one u okolnim zemljama upravo zbog toga što moraju da uvoze sirovine, koje se inače izvoze u inostranstvo, a mogu da se prerađuju u Srbiji.

“"Ako se ne obezbedi stabilno snabdevanje sirovinama to može da bude ozbiljan problem za tu industriju"”, istakao je Čadež.

On je ukazao da postoji problem u upravljanju otpadom u Srbiji, što će biti uređeno novim zakonom u skladu sa potrebama domaće industrije.

Predsednik PKS je istakao da je plan i uspostavljanje organzovanog tržišta otpadom odnosno berza sekundarnih sirovina.

Čadež je istakao važnost da RTB Bor i ubuduće stabilno snabdeva bakrom Valjaonicu u Sevojnu, čime će se obezbediti i normalno funkcionisanje namenske industrije Srbije i izvoz Valjaonice.

Valjaonica bakra Sevojno je lider u Jugoistočnoj Evropi u proizvodnji plasmanu bakra i legura od bakra, a u 2015. je ostvarila profit od četiri miliona evra.

Valjaonica, koja je sedmi neto izvoznik u Srbiji, trenutno zapošljava 1.130 radnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: