"Nisu cilj manje plate već da ne probijamo budžet"

Proces dijaloga o Nacrtu zakona o platama u javnom sektoru pokazao je veliki napredak, izjavio je ministar finansija Dušan Vujović

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Subota, 06.02.2016.

21:30

Foto: Tanjug

"Nije nam cilj da smanjujemo plate, već da ne probijamo budžet", poručio je ministar i dodao da je u interesu svih da 2017. izađemo kao budžetski pobednici.

On je naveo da su sve strane iskazale želje i nadanja i da je nađeno rešenje.

Vujović je, gostujući u Dnevniku RTS-a, naveo da je najvažnije što niko neće biti zakinut u prelasku na novi sistem.

Poručio je da će novi sistem biti jasan i transparentan i istakao da ga je potrebno primeniti u početku kako bi bio ostvaren napredak u narednim godinama.

Kako je naveo, potrebno je da se pažljivo planira broj zaposlenih, kao i sve plate i nadoknade da se uklope u budžetsko ograničenje.

Vujović očekuje da će zahvaljujući rezultatima koji su do sada napravljeni biti smanjena nezaposlenost.

Poslodavci i sindikati dogovorili su se ranije u toku dana, na sednici Socijalno-ekonomskog saveta, o novoj verziji nacrta zakona o platama zaposlenih u javnoj upravi, koji bi u skupštinsku proceduru trebalo da uđe do kraja naredne nedelje.

Kako je rekla ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički, zakon se odnosi na 500.000 zaposlenih, ali ne i na javna preduzeća. Prema njenim rečima, poenta je da se konačno "demistifikuju zarade".

Predsednik Sindikata javne uprave Zoran Savić kazao je da je novi nacrt zakona znatno popravljen i da je u interesu zaposlenih, jer je posle 15 godina data mogućnost da se ostvaruju naknade za regres i topli obrok.

On je dodao da će plate i dalje moći da se uređuju kolektivnim ugovorom i da će moći da budu smanjene samo u izuzetnim okolnostima, a da računanje minulog rada ostaje nepromenjeno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: