Sindikati sutra štrajkuju zbog Zakona o platama

Kako najavljuju sindikati, njihovi članovi će sutra od 11 do 12 časova obustaviti rad zbog protivljenja Zakonu o platama zaposlenih u javnom sektoru.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 02.02.2016.

16:08

Sindikati sutra štrajkuju zbog Zakona o platama
(Foto: Thinkstock.com)

Surovi neoliberalni kapitalizam, u kojem, ako ga ne želite možete da tražite drugu državu, ili neophodan uslov za dobijanje kredita od 75 miliona dolara Svetske banke?

Zakon o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru izazvao je veliko nezadovoljstvo sindikalnih lidera. Prvim predlogom plate bi bile upola manje tokom bolovanja ili odmora.

"Ne zadovoljava zahtev sindikata vezano za topli obrok i regres i ne zadovoljava u članu 7 vezano za različitu osnovicu za rad u jedinicama lokalne samouprave".

"Da se pravi jedna igranka između ministra Vujovića i ministarke Kori Udovički, navodno oni ne mogu da se dogovore".

"Sada neko hoće za mesec dana da spetlja neki zakon, a bez ikakvih para"

Razlog nesaglasja je baš taj novac, to jest pitanje da li će se plata za vreme bolovanja obračunavati na osnovu dvanaestomesečnog proseka primanja u koji ulaze i dodaci za dežurstva, noćni rad i rad na praznik ili samo na osnovu osnovne zarade, kakav je bio predlog ministra finansija Dušana Vujovića.

Šta o najavljenom štrajku kaže ministar finansija Dušan Vujović, sa kojim su se sindikati i sukobili oko zakona o platama, i pored više pokušaja nismo uspeli da saznamo. Sada ce tim pitanjem morati da se bavi premijer Srbije Aleksandar Vučić.

"Mi smo uputili pismo premijeru, tražili sastanak sa njim da bi pokušali da zajedno dođemo do rešenja koje će biti prihvatljivo za obe strane"

"Hocemo da vidimo koeficijente, hoćemo da vidimo metodologiju rada, to jest sistem napredovanja, na koji način bi se napredovalo, da izbegenemo sve one zamke, i ono sto se dešavalo unazad sedam godina"

Sindikati javnog sektora ce u subotu imati sastanak sa premijerom Vučićem, a zamenik glavnog i odgovornog urednika Novog magazina Mijat Lakićević kaže da će vlada popustiti.

Nacrt zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru odnosi se na oko 500.000 ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

22 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: