Naša "nora" jača od hrvatskih "pancera"

Stručnjaci vojnog Tehničkog opitnog centra počeli su rad na testiranju domaće samohodne haubice "nora" B-52.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 12.01.2016.

11:00

Naša
Foto: Youtube screenshot

To je poslednji korak pre početka serijske proizvodnje moćnog oružja, koje bi trebalo da počne u prvoj polovini godine. U planu je da Vojsci Srbije bude isporučeno ukupno 18 ovih artiljerijskih sistema.

Na poligonu u selu Nikinci kod Šapca i laboratorijama TOC-a u Beogradu biće urađeno takozvano verifikaciono ispitivanje, koje je obavezno za svako novo sredstvo koje ulazi u naoružanje Vojske Srbije, pišu Večernje novosti.

To podrazumeva provere svih vitalnih funkcija oruđa - brzinu dejstva, razornost projektila, kvalitet balističke zaštite... Tek sa potpisom inženjera TOC, u fabrici složenih borbenih sistema u Velikoj Plani počeće serijska proizvodnja dogovorene serije.

Plan državnog i vojnog vrha je da moćna haubica bude postavljena na rusko vozilo "kamaz" velike nosivosti, koje će omogućiti stabilnost i pokretljivost cevi kalibra 155 milimetara. Municija za "noru" proizvodiće se u čačanskoj "Slobodi".

Očekivanja od proizvodnje i isporuke savremene haubice su velika. Ona bi trebala da modernizuje artiljerijske jedinice Vojske Srbije, ali i da bude dodatna referenca domaćoj vojnoj industriji.

"Nora" će biti i srpski pandan haubicama "pancer 2000", nemačke proizvodnje, koje je prošle godine nabavila Hrvatska. To je, međutim, samo deo modernizacije hrvatskih oružanih snaga, koje prete da poremete ravnotežu u regionu, na šta Srbija sprema odlučan odgovor.

Da je naša zemlja prinuđena da se štiti razvojem svoje vojne tehnike smatra i načelnik Generalštaba VS general Ljubiša Diković. Kupovina savremenih "haubica" samo su deo planiranih nabavki koje će modernizovati domaće oružane snage.

“Pravo svake zemlje je da oružane snage oprema prema svojim procenama i ciljevima”, kaže Diković.

“Srbija, koja nije opasnost ni za koga, razvija sredstva i sisteme, među kojima i oruđa velikog dometa. U prvoj polovini ove godine očekujemo isporuku dva helikoptera. Predstoji nam završetak modernizacije PVO sistema "kub", samohodne haubice "sora" kalibra 122 milimetra, kao i artiljerijske municije i raketa većeg kalibra”, navodi.

Načelnik Generalštaba najavljuje i nabavku višenamenskog oklopnog vozila "lazar" i raketnog sistema "morava". Ova sredstva trebalo bi da smanje hrvatsko preimućstvo stečeno kupovinom američkih "hamera" i balističkih raketa, čija se nabavka najavljuje za 2016. godinu.

Da je dužnost Srbije da jačanjem vojnih kapaciteta i čuvajući bezbednost svojih građana recipročno odgovori na zveckanje oružjem iz Hrvatske, smatra i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović. “Srbija želi najbolje odnose sa komšijama, ali nećemo dozvoliti da bilo ko ugrožava njenu bezbednost. Nemamo razloga za strah ili nervozu, ali nabavka raketa u okruženju sigurno nije znak prijateljstva. Nemaju zato pravo da se ljute što i Srbija vojno jača i povećava kapacitete odbrambene industrije”, rekao je Stefanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

107 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

21 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: