Fijat "vuče" Šumadiju ka vrhu

Privreda Šumadije i Pomoravlja ostvarila je od januara do novembara 2015. godine ukupan obim spoljnotrgovinske razmene u vrednosti od 3,3 milijarde dolara.

Srbija

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 11.01.2016.

17:26

Fijat
Foto: Thinkstock.com

"Procenat pokrivenosti uvoza izvozom je dostigao najvišu vrednost do sada", rekao je predsednik Regionalne privredne komore Kragujevac Predrag Lučić, uz objašnjenje da je izvoz bio 1,9 milijardi, a uvoz 1,4 milijarde dolara uz ostvarenje spoljnotrgovinskog suficita od pola milijarde dolara.

U regionu Šumadije i Pomoravnja, najveći izvoznici, u protekloj godini, su bili "FCA" iz Kragujevca, "Jura Korporacija" iz Rače, "Peštan" iz Aranđelovca, "Panasonik Lajting Divajsis" iz Svilajnca i "Forma ideale" iz Kragujevca.

Najveći uvoznici bili su takođe "FCA" iz Kragujevca, "Jura Korporacija" iz Rače, "Peštan" iz Aranđelovca, "PMC Automotiv" iz Kragujevca i "Džonson Kontrols Automotiv" iz Kragujevca.

Najveći deo spoljnotrgovinske razmene privrede Regiona i dalje se odvija sa zemljama članicama Evropske Unije 83 odsto izvoza i 81 odsto uvoza, pri čemu su najznačajniji partneri u izvozu Italija, Slovačka, Nemačka, Rumunija i BiH, a najznačajniji partneri u uvozu Italija, Poljska, Nemačka i Rumunija.

Privreda Grada Kragujevca u istom periodu je ostvarila spoljnotrgovinski suficit, u vrednosti od 343,2 miliona dolara, pri čemu je ostvaren izvoz u vrednosti od 1,4 milijarde dolara, a uvoz nešto malo preko milijardu dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: