Koja su najplaćenija zanimanja u Srbiji?

Dok su građani u proseku zarađivali manje od 44.000 dinara, oni među nama koji su se okrenuli informacionim tehnologijama primali su do 100.000 dinara više.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.01.2016.

20:35

Default images
Foto: Thinkstock

Iako ih je sve više, programera i dalje nema dovoljno, pa njihova vrednost i zarada drastično raste.

Seo sam, razmislio i odlučio da se bavim nečim konkretnim što ima perspektivu, priča Nikola, koji od tada usavršava svoja znanja za tzv. posao budućnosti.

“To je neka budućnost svega. Jer sve se provlači kroz IT. I web dizajn, i PHP programiranje i mobilne aplikacije su vezane i samim tim sam ja to upisao da bi povezao celinu kako bi u nekoj IT kompaniji bio povoljan kandidat za bolji posao, tj posao koji ja želim i bolju platu“, naveo je Nikola Stanojević, polaznik IT akademije.

Mladi se sve više okreću tzv. poslovima budućnosti pa fakulteti koji nude IT studije poslednjih godina vrlo brzo popunjavaju kvote.

“Dobar deo naših domaćih kompanija i stranih koje posluju na tržištu Srbije stalno imaju otvorene konkurse za IT zanimanja, tipa programeri, dizajneri se stalno traže pogotovo su PHP i JAVA programeri veoma traženi, i C-Sharp i C++ programeri“, rekao je Vuk Ninić, menadžer IT akademije.

Ako niste do kraja razumeli o čemu je naš prethodni sagovornik govorio, to je još jedan dokaz zašto su oni sa IT znanjem najbolje plaćeni u Srbiji. Naime, zaposleni u sektoru računarskog programiranja su u 2015. godini zarađivali oko 39 odsto veće plate nego prethodne godine.

Osim mladih kadrova, poslodavci sve više traže i iskustvo.

“Oni počinju da rade i tokom studija ili čak i mnogo ranije, a oni su takozvani junior programeri ili junior stručnjaci još uvek, a za neka zanimanja u IT-ju poslodavci traže već visoko-kvalifikovani kadar koji ima godine radnog iskustva i već ima iskustvo u radu sa različitim tehnologijama“, izjavila je Tatjana Vidaković iz Infostuda.

Najiskusniji, nažalost, i dalje nalaze uhlebljenje u inostranstvu, pa se procenjuje da Srbija izgubi od 50.000 do 100.000 evra godišnje po inženjeru koji se odluči da ode u inostranstvo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

12 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: