"Odlazak Falkenštajnera - loša vest za Srbiju"

Za srpski turizam, posebno planinski, nije dobro što je Falkenštajner grupa raskinala ugovor o upravljalju hotelom “Stara planina”, kaže za B92 Renata Pindžo.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 30.12.2015.

12:53

Default images
Foto: Thinkstock

Pomoćnica ministra trgovine, turizma i usluga Renata Pindžo ocenila je kao izrazito negativnu odluku austrijskog Falkenštajnera da se povuče sa Stare planine.

Reč je, kako je navela, o jedinom međunarodnom lancu hotela van Beograda, a njihovo trogodišnje upravljanje hotelom “Stara planina” na osnovu menadžerskog ugovora bilo je prilično uspešno, što pokazuju iI podaci o broju turista.

Falkenštajner grupa je imala jedan od prvih menadžerskih ugovora u našoj zemlji na 15 godina, sklopljen 2012. godine, od kada su radili na popularizaciji splaninske destinacije Stara planina u zimskom ali i u letnjem period kako bi se produžila sezona i postigli što bolji rezultati, kazala je Pindžo.

Podaci za prvih 10 meseci ove godine pokazuju da je Staru planinu posetilo skoro 16.000 turista, što je za 51 odsto više nego u istom periodu prošle. Rast broja stranih turista bio je još veći i iznosio je 80 procenata.

Broj noćenja u istom periodu beleži rast od 41 odsto i iznosio je 54.000. i u ovom slučaju rast je mnogo veći u slučaju noćenja stranaca i iznosi 61 procenat, navela je pomoćnica ministra turizma.

Na pitanje kakva je dalja sudbina hotela “Stara planina”, Pindžo je kazala da o tome nema saznanja, kao i da resorno ministrastvo nema nikakve ingerencije što se tiče njegovog poslovanja već je to u nadležnosti Ministarstva privrede i Javnog preduzeća “Stara planina”.

U svakom slučaju je, kako je istakla, ta odluka Falkenštajnera loša za srpski turizam.

Kako je za B92 potvrđeno u menadžmentu tog hotelskog lanca, Falkenštajner grupa raskinula je ugovor o upravljanju hotelom "Stara planina".

Italijansko-austrijska turističko hotelska grupacija Falkenštajner preuzela je upravljanje tim hotelom 2012. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

19 h

Podeli: