Vučić ljut - smenjuje direktore koliko sutra

Premijer Aleksandar Vučić najavio je na sednici vlade smenu pojedinih direktora javnih preduzeća, koji nisu opravdali očekivanja i kritikovao isplatu bonusa.

Srbija

Izvor: Tanjug

Sreda, 30.12.2015.

12:15

Default images
Foto: Tanjug, AP

Ostalima, koji su poslovali s dobiti, zahvalio se na doprinosu budžetu i dodatno "podigao lestvicu" za sledeću godinu.

"To što ćemo smeniti pojedine ljude biće znak naše odlučnosti da sprovedemo reforme", rekao je premijer na sednici vlade, saznaje Tanjug.

On je, na sednici kojoj su prisustvovali direktori svih javnih preduzeća, rekao da je cilj vlade da vidi kako iduće godine neka preduzeća "manje da gube, a druga više da zarade", zavisno od nivoa na kojem sada posluju, a prva mera biće smena nekih direktora, koji nisu pokazali nikakav rezultat.

"Biće promena u pojedinim javnim preduzećima, koliko sutra...", rekao je premijer, ne precizirajući na koga misli.

Vučić je rekao da neće tolerisati da direktori javnih preduzeća svoj posao shvate tako da samo troše ono što, kroz subvencije, dobijaju od države, na teret građana, i da, pri tom, još prave gubitke.

On je primetio da su železnice, na primer, u ogromnom dugu, a da RTB Bor ima ogromne plate i ogromne troškove, i zapitao sve one koji nisu učinili nikakav napor da smanje gubitke:

"Šta vi radite, šta će mi takvi direktori, kad nisu u stanju ništa da urade?".

"Ubiše nas", rekao je, “pojedina javna preduzeća”, među kojima pre svega ta dva, uz javne servise i Resavicu, za koje država izdvaja oko 300 miliona evra.

Predsednik vlade je istovremeno kritikovao sve u javnom sektoru koji su na teret sredstava građana delili paketiće ili "13. plate", posebno one koji, osim "kupovine naklonosti zaposlenih", nisu uradili ništa da naprave rezultat.

"Sit sam tih trikova i prevara", rekao je Vučić.

On je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je ostvareno 12 milijardi više od planiranih neporeskih prihoda.

Od direktora uspešnih preduzeća zatražio je da ga obaveste na koliku dobit računaju, odnosno koliki deo će uplatiti u budžet, a onda im je dodatno "podigao lestvicu", precizirajući cifru koju očekuje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

190 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: