Usvojeno, država preuzima dug Srbijagasa

Skupština Srbije usvojila je Zakon o preuzimanju obaveza preduzeća "Srbijagas" prema NIS-u od skoro 25 milijardi dinara i pretvaranju tih obaveza u javni dug.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 29.12.2015.

12:31

Default images
Foto: Thinkstock.com

Srbija, prema tom zakonu, preuzima kao javni dug obaveze u iznosu do nešto više od 23 milijardi dinara, sa stanjem na dan 17. novembar 2015. godine.

"Tu je reč o preuzimanju starih obaveza koje će biti reprogramirane, delimično plaćene u ovoj godini, a obaveze reprogramirane na pet jednakih rata, do maja 2018. godine, to će biti šestomesečne rate", rekao je ministar finansija Dušan Vujović u skupštinskoj raspravi.

Usvojen je i Sporazum o zajmu između Srbije i Međunarodne banke za obnovu i razvoj za unapređenje konkurentnosti zapošljavanja u Srbiji, prema kojem će za taj projekat biti uzeto 89 miliona evra, sa grejs periodom od 10 godina.

Rok trajanja zajma je 25 godina, a kamatna stopa je euribor plus 0,73 odsto.

Skupština je podržala i davanje garancije Srbije u korist "Sosijete ženeral banka Srbija" ad Beograd, za izmirivanje obaveze preduzeća "Srbijagas", u iznosu od 20 miliona evra, po osnovu ugovora o dugorocnom kreditu za izgradnju razvodnog gasovoda Aleksandrovac-Brus-Kopaonik-Raška-Novi Pazar-Tutin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: