MMF potvrdio Srbiji pozitivnu ocenu

Bord izvršnih direktora MMF-a potvrdio je na današnjem sastanku u Vašingtonu pozitivnu ocenu Srbiji nakon treće revizije aranžmana.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 18.12.2015.

18:42

Default images
Foto: Getty Images

Kompletiranje treće revizije stavilo je Srbiji na raspolaganje ukupnu sumu od oko 627 miliona evra, dok je ukupna vrednost trogodišnjeg programa koji Srbija ima sa MMF-om oko 1,2 milijarde evra.

Predsedavajući u Bordu izvršnih direktora MMF-a i zamenik direktorke te institucije, Min Žu, izjavio je tim povodom da program sa Srbijom daje dobre rezultate.

"Ekonomija nastavlja da se oporavlja, na bazi jačanja javnih finansija, rešavanja strukturalnih slabosti i unapređivanju poslovne klime", rekao je Žu.

On je, međutim, upozorio da rizici ostaju.

"Posvećenost punoj implamentaciji programa je neophodna kako bi se postigli ciljevi i održala makroekonomska stabilnost, uspostavila održivost javnog duga i ojačao potencijal za rast", naveo je on.

Prema njegovim rečima, fiskalni rezultati koji su bolji od očekivanih za ovu godinu dozvoljavaju da se reše nagomilane obaveze iz prošlosti, ali i skromno i targetirano povećanje plata i penzija u 2016. godini.

Istovremeno, da bi se okrenuo trend javnog duga, i da bi on krenuo da se smanjuje, zahteva strukturalno prilagođavanje od oko 1,5 odsto BDP-a u 2016. i 2017.

"U tom smislu, druga faza optimizacije javnog sektora mora da se pripremi i da se primeni ekspeditivno", rekao je Žu.

Prema njegovim rečima, da bi se poboljšao potencijal za rast Srbije, projekcije javnih investicija moraju da budu dobro planirane, a prioriteti određeni. On je ukazao da to mora da ima oslonac u studijama izvodljivosti i analizama fiskalnih rizika, kako bi se osiguralo da će ti projekti doprineti rastu, bez stvaranja prekomernog javnog duga.

"Fiskalna konsolidacija je obezbedila prostor za značajne monetarne olakšice", rekao je on i dodao da kontekst nestabilnog okruženja zahteva opreznu monetarnu politiku.

MMF je pozdravio politiku Narodne banke Srbije, koja podrazumeva režim ciljane inflacije i flaksibilnog kursa.

Žu je naveo da je napredak finansijskog sektora ohrabrujuć, te da su završene specijalne dijagnostičke studije najvećih banaka u Srbiji snažno doprinele stabilnosti tog sektora.

On je dodao i da će strategija za rešavanje nenaplativih kredita u Srbiji pomoći da se kanali za kreditiranje oslobode i da se smanje ranjivosti.

"Implementacija i identifikacija strukturalnih reformi je ključna za smanjenje fisklanih rizika i podršku kompetitivnosti i rastu", rekao je Žu, piše u saopštenju MMF-a.

Na primer, to je važno, kako je rekao, zbog preduzimanja odlučnije aktivnosti na implementaciji obaveza u oblasti velikih državnih preduzeća, posebno u oblasti energetike i saobraćaja, kao i blagovremeno rešavanje preduzeća u portfoliu Agencije za privatizaciju.

Vlasti u Srbiji već su se izjasnili da žele da trogodišnji stend baj aranžman zaključen sa MMF-om bude iz predostrožnosti, što znači da nemaju nameru da povlače taj novac.

Stend baj aranžman iz predostrožnosti Srbija je sa Međunarodnim monetarnim fondom zaključila u februaru ove godine, a ukupna vrednost trogodišnjeg programa je oko 1,2 milijarde evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: