Novo pravilo: Trudnicama 35% plate preko firme

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da će ubuduće RFZO 35 odsto naknade trudnica prebacivati na račun poslodavca.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 16.12.2015.

11:50

Default images
Foto: Thinkstock

Lončar je pojasnio da je izmenama Zakona o zdravstvenom osiguranju predviđeno da će ubuduće RFZO 35 odsto naknade trudnicama prebacivati na račun poslodavca, a ne na račun osiguranica, kako je do sada bio slučaj.

To je, prema njegovim rečima, dovodilo do kašnjenja u isplati tih sredstava, a novim rešenjem trudnice će biti u boljem položaju.

Lončar je predstavio još jednu izmenu u tom zakonu, prema kojoj će potvrda o korišćenju zdravstvene zaštite u inostranstvu biti izdavana na period do kada je osiguranik upućen na rad u inostranstvo, a ne do 12 meseci kako je do sada bilo.

Poslanici su započeli načelnu raspravu o tri zakonska predloga iz oblasti zdravstva, reč je o izmenama zakona o zdravstvenoj zaštiti, o zdravstvenom osiguranju i o zdravstvenoj dokumentaciji i evidencijama u oblasti zdravstva, koje je Lončar predstavio poslanicima.

Kada su u pitanju izmene Zakona o zdravstvenoj zaštiti, Lončar je objasnio da će osnivačka prava nad kliničkim centrima biti preneta sa grada na republiku.

Njima se, ponovo omogućava dopunski rad za medicinske radnike u ukupnom trajanju jedne trećine radnog vremena.

Izmenama Zakona o zdravstvenoj dokumentaciji i evidencijama u oblasti zdravstva predviđeno je da dan stupanja na snagu tog zakona umesto 1. januar 2016. godine bude godinu dana kasnije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

65 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: