Rastu pozajmice, ali se manje kasni sa otplatom

Privreda je u novembru urednije otplaćivala kredite, što je rezultat mera Vlade i banaka, izjavio je generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić

Srbija

Izvor: Beta

Utorak, 15.12.2015.

13:51

Default images
Foto: Thinkstock.com

On je na konferenciji za novinare rekao da je na kraju novembra kasnila otplata 15,7 odsto ukupnih kredita, što je za 0,6 odsto manje nego u oktobru.

Preduzeća su kasnila u otplati 20 odsto kredita, što je 0,9 odsto manje nego u oktobru, dok je udeo pozajmica preduzetnika koji kasne u otplati smanjen sa 19,6 na 17,4 odsto.

Građani su u novembru duže od 60 dana kasnili u otplati 7,4 odsto kredita, što je 0,2 odsto više nego u oktobru.

Po oceni Dugalića, poboljšanje u naplati kredita privredi najvećim delom je posledica prodaje tih pozajmica, zatim njihovog restrukturiranja i refinansiranja.

Na kraju novembra ukupni krediti privrede, preduzetnika i stanovništva bili su za 0,9 odsto veći nego prethodnog meseca i iznosili su 2.109 milijardi dinara.

Krediti preduzećima uvećani su za 1,1 odsto, na oko 1.357 milijardi. Ukupne pozajmice građana iznosile su 708 milijardi dinara, što je povećanje od 0,7 odsto, a preduzetnici su se više zadužili za 0,2 odsto i njihovi krediti su bili 44,6 milijardi dinara.

Od kredita građanima najveći rast imali su krediti za refinansiranje, 2,5 odsto, zatim poljoprivredni krediti 1,2 odsto i gotovinski krediti 0,9 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: