"Ako nešto pogađa radnike, prvo s njima i pričati"

Konfederacija slobodnih sindikata saopštila je da su radnička prava ponovo na udaru i zahteva otvaranje javnog socijalnog dijaloga sa Vladom.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 11.12.2015.

17:43

Default images
Foto: Freeimages.com

"Reforme koje upravo sprovodi Vlada Srbije u javnom i državnom sektoru treba da rezultiraju efikasnijom i boljom uslugom za građane. Cenu tih reformi prvo plaćaju upravo zaposleni u javnom i državnom sektoru, a kroz uvećane cene usluga i svaki građanin Srbije", navodi se u saopštenju.

Kako navodi KSS, neophodno je da se pregovara sa Vladom Srbije, pre nego što se donese bilo koji zakon, čije odredbe će pogoditi radnike i građane.

"Novi predlog Zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru stavlja ove zaposlene u poziciju gradjana drugog reda, jer se njime suštinski oduzima pravo na socijalni dijalog i kolektivno pregovaranje o ceni rada, garantovano medjunarodnim konvencijama i Ustavom Republike Srbije", ocenjuje se u saopštenju.

KSS od Vlade Srbije traži i da država ukine diskriminatorske zakone i vrati zaposlenima u javnom i državnom sektoru stečena prava, kao i da obustavi privatizaciju strateških delatnosti i kompanija koje su ključne za svaku državu socijalne pravde.

Zahteva se i poštovanje zakona, ratifikovanih konvencija MOR-a i prava na kolektivno pregovranje o ceni rada za zaposlene u javnom sektoru.

Kako se navodi, neophodno je utvrditi relan broj potrebnih kadrova za normalno funkcionisanje ključnih javnih poslova u državi.

Konfederacija slobodnih sindikata je organizacija udruženih sindikata, sa oko 200.000 članova i obuhvata državni sektor (JP Elektroprivreda Srbije, JP PTT Srbije, Telekom a.d., JP Podzemna eksploatacija uglja, JP Elektromreža Srbije, JP Železnica Srbije, Air Serbia a.d.), javni (zdravstvo, socijalna zaštita, prosveta, kultura, državna uprava i policija), finansijski (banke i osiguravajuća društva), kao i privatni (industrija, usluge i drugi).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: