Telekom ostaje u rukama Srbije

Vlada Srbije odlučila je da neće prodati Telekom Srbije. Vučić: Najboljem ponuđaču jedina zamerka - niska cena.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 11.12.2015.

16:40

Default images
Foto: Tanjug

"Iako smo dobili dobru ponudu, shvatili smo da ona nije dovoljno dobra da idemo u privatizaciju Telekoma Srbije", rekao je premijer Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za medije.

Prema njegovim rečima, za preuzimanje 58 odsto Telekoma stiglo je šest obavezujućih ponuda, od čega se izdvojila jedna ponuda, bolja od ponude koja je dobijena 2011. godine.

Vučić je rekao i da najboljem ponuđaču nije imalo šta da se zameri, osim nedovoljno visoke cene koju su ponudili. Kako je rekao, u pitanju je jedan američki investicioni fond, ali nije mogao da otkrije njegovo ime.

"Ne možemo da govorimo o detaljima, jedino mogu da kažem da je u pitanju američki fond. Samo je ta kompanija imala sve moguće garancije i ponudila dobre uslove. Sve ponude su bile ozbiljne, ali je samo njihova bila blizu onoga što je traženo, dok ostale nisu bile ni blizu", rekao je Vučić.

Vučić je naveo i da je Vlada donela odluku jednoglasno i na predlog Komisije za privatizaciju srpske telekomunikacione kompanije, kao i da je za njega ta "odluka bila teška".

"Vlada Srbije je ušla u čitav proces čista srca, čista obraza, razmišljajući šta je najbolje za građane", kazao je premijer.

Premijer Srbije je spomenuo mogućnost prodavanja manjinskog paketa akcija, kao i uvođenja profesionalnog menadžmenta, po ugledu na Železaru.

"Verovatno će biti model sličan kao kod Železare, ali me nemojte držati za reč. Mi smo želeli da privatizujemo, a sada moramo da razmišljamo o drugim rešenjima. Mi ćemo da guramo dalje, da probamo da idemo na najbolji rezultat. Biće i rešavanja viška zaposlenih, više ulaganja u internet, u kablovsku mrežu", rekao je Vučić.
Kako je rekao, Vlada Srbije je očekivala cenu koja je bila dogovorena i sa predstavnicima sindikata.

"Nismo se slagali oko privatizacije Telekoma, mi smo bili za to, a sindikati ne", rekao je Vučić.

Privatizacioni savetnik za Telekom bila je francuska kompanija Lazard, a tender za prikupljanje ponuda za kupovinu većinskog kapitala te kompanije objavljen je u julu ove godine. Najveći akcionar Telekoma je država Srbija sa 58,11 odsto akcija, 20 odsto akcija je u vlasništvu kompanije, dok 14,95 odsto poseduju građani, a 6,94 zaposleni i bivši zaposleni Telekoma.

Pre četiri godine procenjivalo se da Telekom vredi 2,2 milijarde evra i tadašnja vlada je za paket od 51 odsto akcija te kompanije tražila minimum 1,4 milijarde evra, a jedini ponuđač – Telekom Austrije ponudio je 1,1 milijardu evra

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

151 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: