Ekonomisti: Budžet za 2016. ima neke nagazne mine

Ekonomista Saša Đogović ocenio je su najveći izazovi za budžet Srbije u 2016. godini restrukturiranje preduzeća i racionalizacija državne uprave.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 10.12.2015.

14:15

Default images
(Foto: Thinkstock.com)

Prema njegopvim rečima, od toga zavisi da li će doći do odstupanja planiranog budžetskog deficita.

"Budžet za sledeću godinu ima određene nagazne mine, a to su pre svega preduzeća u restrukturiarnju i racionalizacija državne uprave. U zavisnosti od toga videćemo da li će ovako koncipiran budžet biti realizovan ili će do doći do odstupanja u projekciji budžetskog deficita", rekao je Đogović agenciji Beta.

On je naveo da su u budžetu za 2016. planirane subvencije za stimulisanje stranih investitora i ocenio da su pravila za dodelu tih subvencija transparentnija nego ranije, ali da bi bilo bolje da je deo tih sredstava usmeren u poljoprivredu.

"Na taj način mogao bi se stimulisati odlazak viška zaposlenih iz preduzeća u restrukturiranju i državne uprave, kako bi svoje poljoprivredne posede stavili u ekonomsku funkciju i živeli od svog rada ili da počnu da šire biznis", ocenio je on.

Za kapitalne izdatke i infrastrukturne projekte su, kako je rekao, opredeljena dovoljna sredstava, ali je potrebna i inicijativa lokalnih samuprava da predlože projekte za privlačenje novca iz budžeta.

Ekonomista Aleksandar Stevanović ocenio je da budžet za 2016. godinu pravi nekoliko koraka unazad u pogledu transparentonosti, navodeći da nije moguće videte kome je i koliko subvencija namenjeno i kako će koja garancija biti aktivirana.

"Što se tiče transparentnosti budžeta nismo napravili korak unapred, nego korak unazad", ocenio je Stevanović u izjavi agenciji Beta.

On je dodao da je kao novi izvor budžetskih ušteda planirano smanjenje broja zaposlenih u javnom sektoru, ali da nema plana kako će to biti urađeno, pa bi ta mera mogla da donese više troškova nego koristi.

Prema njegovim rečima, loše je i to što su budžetom predviđene subvencije "kao dokazano loš metod za privlačenje investitora", kao i to što je zadržan visok nivo poreskih nameta privredi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: