SKGO upozorava: Firmarina "na leđa građana"

Nacrt zakona o finansiranju lokalne samouprave, koji predviđa da opštine dobijaju 50 umesto 80 odsto od poreza na zarade, za gradove i opštine nije prihvatljiv.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.12.2015.

08:12

Default images
Foto: Thinkstock

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) je saopštila da rešenja predočena u tom nacrtu nisu prihvatljiva jer se, kako navode, predloženim smanjenjem prihoda gradova i opština u iznosu od osam milijardi dinara funkcionisanje lokalnih samouprava i finansiranje osnovnih potreba građana dovodi u pitanje.

Ministarstvo finansija objavilo je prošle nedelje Nacrt zakona o finansiranju lokalne samouprave i time započelo javnu raspravu koja će trajati do 22. decembra, navodi se u saopštenju u kom se dodaje da je SKGO obavestila sve gradove i opštine o predviđenim rešenjima. Tim rešenjima se "značajno umanjuju lokalni prihodi" te je stoga SKGO zamolila sve gradove i opštine da joj sugestije i komentare na Nacrt zakona dostave najkasnije do 15. decembra kako bi objedinjene stavove uputila Ministarstvu.

U saopštenju se podseća da Nacrt zakona o finansiranju lokalne samouprave predvidđ da će opštine ubuduće dobijati 50 umesto dosadašnjih 80 odsto od poreza na zarade čime se "značajno smanjuju lokalni, a povećava republički budžet".

"Takav predlog predstavlja direktan udar na sve gradove i opštine, a posebno na one koje su u prethodnom periodu uložile značajna sredstva u privlačenje investitora, kupovinom zemljišta i vojne imovine radi formiranja industrijskih zona, izgradnjom dodatne infrastrukture, oslobađanjem investitora plaćanja određenih lokalnih taksi i slično, a sve sa ciljem da se poveća zaposlenost građana", piše u saopštenju.

SKGO upozorava da gradovi i opštine ni sada nemaju dovoljno novca za finansiranje svih nadležnosti jer, kako navode, godinama unazad država na lokalni nivo prebacuje dodatne obaveze, a predviđenim smanjenjem "ovaj problem će eskalirati".

U saopštenju se navodi i to da SKGO i njeni predstavnici u Radnoj grupi Ministarstva finansija koja je bila formirana za izradu Nacrta zakona, nisu imali uvid u Nacrt zakona niti su dali saglasnost na pomenuti tekst.

SKGO podseća da je njeno predsedništvo nakon sednice održane 18. novembra pisanim putem obavestilo Ministarstvo finansija da su predlozi koji su razmatrani na Radnoj grupi Ministarstva za SKGO neprihvatljivi i da će usvajanje tih predloga "imati izuzetno negativnih posledica po njihove budžete, ozbiljno ugroziti funkcionisanje lokalnih vlasti i obustaviti započete i planirane aktivnosti gradova i opština".

U saopštneju se dodaje da Ministarstvo nije odgovorilo na pomenuti dopis SKGO niti je održan sastanak koji je ona tim povodom zatražila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: