Ništa od gondole na Zlatiboru, dok se ne reši spor

Prvo treba rešiti spor oko dodele zemljišta poljoprivrednom kombinatu "Zlatibor" da bi na toj planini mogla da se gradi gondola, kaže Zorana Mihajlović.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 02.12.2015.

16:27

Default images
(Foto: Thinkstock.com)

Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović je tokom posete Zlatiboru i razgovora sa predsednikom opštine Čajetina Milanom Stamatovićem rekla da je rešenje o dodeli zemljišta PK "Zlatibor" poništeno.

Prema njenim rečima, vodi se krivični postupak protiv ljudi iz Ministarstva građevinarstva koji su blisko povezani sa ljudima iz tog kombinata.

Ona je dodala da je predmet vraćen na razmatranje katastru prvog stepena, koji treba da taj spor i reši.

"Na delu tog zemljišta treba da se gradi i gondola. Niko nema ništa protiv izgradnje gondole, ali sve mora biti u skladu sa zakonom. Da bi moglo da se gradi prvo mora biti rešeno pitanje zemljišta PK Zlatibor", rekla je ministarka Mihajlović.

Potpredsednica vlade je ranije izjavila da je država zaštitila javni interes kad se radi o zemljištu PK "Zlatibor" i da će sve u vezi sa njegovom privatizacijom biti vraćeno na razmatranje.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je letos izdalo rešenje toj privatnoj firmi kojim je dozvolilo upis svojine nad 2.213 hektara zemljišta, koje je ranije bilo u državnom vlasništvu.

Mihajlović je tada rekla da spornih 2.213 hektara zemljišta po novom zakonu niko neće moći da dobije bez naknade.

Stamatović je tada rekao da 2003. godine, kada je privatizovan PK "Zlatibor", predmet privatizacije nije bilo zemljište koje je koristio taj kombinat, već objekti i sve ono što je činilo društveni kapital.

On je tvrdio da su kombinat i njegovu imovinu novi vlasnici kupili za milion evra i da im se rešenjem ministarstva dalo u vlasništvo više od 2.213 hektara čija je tržišna vrednost cetiri milijarde evra.

Ministarstvo je nakon toga formiralo radnu grupu koja je ispitala to rešenje koje je poništeno.

"Nismo mi odlučili da auto-put zaobiđe Zlatibor"

Vlada Srbije planira da u narednih godinu dana ozakoni bespravno izgrađene objekte i tako reši ono što niko nije uspeo u prethodnih 20 godina, rekla je Mihajlovićeva.

Ona je razgovarala sa predsednikom opštine Čajetina Milanom Stamatovićem o primeni Zakona o ozakonjenju bespravnih objekata, koji je zatim predstavila i meštanima te opštine.

"Ne prihvatam optužbe Stamatovića da ovaj zakon štiti tajkune i kriminalce. To ne rade ni zakon ni ja, koja se ceo život borim protiv toga", naglasila je Mihajlović.

Ona je rekla da će novi zakon omogućiti da od 1,5 miliona nelegalno izgrađenih objekata 85 odsto, koje čine porodične kuće i stanovi površine do 100 kvadratnih metara, bude ozakonjeno i upisano u katastar.

"Ovo je jednokratni zakon i može se desiti da neko bolje prođe nego drugi, ali ovaj problem niko nije rešio već 20 godina, a ova vlada hoće da ga reši u narednih godinu dana. Više nije pitanje da li će onaj ko je gradio nelegalno da pokrene postupak legalizacije, jer će vas sada država odnosno lokalna samouprava ozakonti”", rekla je Mihajlovićeva.

Ministarka i Stamatović su izneli različite podatke o broju negalizovanih objekata na Zlatiboru i izdatih građevinskih dozvola.

Ona je istakla da na osnovu prethodnih zakona, od 2003. godine, na Zlatiboru ima 6.010 prijava za legalizaciju objekata i pored toga još 30 do 40 odsto nelegalno izgrađenih objekata za koje nisu podnošeni zahtevi, dok je Stamatović naveo da na toj planini ima 1.200 podignutih objekata.

Mihajlović je, takođe, rekla da je u toku prošle godine izdato samo 17 građevinskih dozvola na Zlatiboru, a predsednik opštine Čajetina kaže da je izdato 87 dozvola.

Stamatović je, posle razgovora sa ministarkom Mihajlović, rekao da se konsultovao o primeni Zakona o ozakonjenju objekata na Zlatiboru.

"Našli smo rešenje kako da kroz opštinske odluke dodatno oporezujemo pojedine investitore komercijalnih objekata na Zlatiboru. Dobili smo uvreravanja od ministarke da neće biti moguće ozakoniti ono što je građeno u poslednih 15 dana na Zlatiboru, kako bi se nelegalno povećala spratnost objekata u vreme dok je jedini građevinski inspektor u opštini na bolovanju", rekao je on.

Stamatović je zajedno sa ministarkom Mihajlović obišao gradilišta u centru Zlatibora, a ona je najavila da će se opštini Čajetina izaći u susret oko većeg broja građevinskih inspektora.

Ministarka je komentarišući sumnje predsedsednika Srbije Tomislava Nikolića da je Zakon o ozakonjenju u skladu sa Ustavom rekla da je zakon stupio na snagu 27. novembra i da se primenjuje, kao i da će tako biti sve dok se eventualno ne donese neka druga odluka.

Mihajlović je saopštila i da je sa predsednikom opštine Čajetina razgovarala danas o putnoj infrastrukturi i najavila da će Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastukture naredne godine uložiti 10 miliona evra u prilazne puteve Zlatiboru.

"Ova Vlada nije donela odluku da auto-put ne ide preko Zlatibora. Mi smo samo potvrdili odluku prethodnih vlada posle ekonomskih, finansijskih i ekoloških analiza da je isplatljivije, kraće i ekološki prihvatljivije zbog Tare i Uvca da autoput ide preko Peštera", rekla je Mihajlović.

Ona je dodala da će se naći način da se Zlatibor bolje povežemo sa ostatkom Srbije.

Mihajlović je na Zlatiboru najavila i da će naredne godine početi rekonstrukcija Fabrike vode u Užicu.

"Reviziona komisija Ministarstva građevinarstva je odobrila projekat rekonstrukcije u vrednosti od 5,3 miliona evra. Radovi će se izvoditi u dve faze, a sredstva za prvu fazu od 3,2 miliona evra obezbeđena su i planirana u budžetu Vlade za 2016. godinu", rekla je ministarka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: