Građani će sami odlučivati gde idu pare

Građani Trstenika moći će da galasju u narednih sedam dana za jedan od pet predloženih projekata koji će biti finansirani sledeće godine.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 01.12.2015.

16:49

Default images
Foto: Thinkstock.com

Jedan ili više njih, sa najvećim brojem prikupljenih glasova, ući će u budžet za 2016. godinu, saopšteno je danas iz te opštine.

Po uzoru na mnoge svetske gradove, Opština Trstenik uključuje građane u planiranje budžeta za narednu godinu, a glasanje za najbolji predlog projekta, u okviru Participativnog budžetiranja, koji sprovodi ta opština u saradnji sa BIRN Srbija i Nacionalnom alijansom za lokalni ekonomski razvoj (NALED) počelo je juče.

Na anketnom listiću, između ostalih, našao se i predlog o uređenju prostora ispred Manastira Ljubostinja, uređenje Omladinskog keja duž Zapadne Morave i sportskih terena na gradskom i seoskom području.

Predstavnica BIRN-a Kalina Simić zadovoljna je odzivom građana i smatra da je ovo dobar način da se građani aktivno uključe u kreiranje budžeta.

"Veliki broj ljudi u Trsteniku glasao je za jedan od pet ponuđenih projekata koji su se, na predlog njihovih sugrađana, našli na anketnom listiću, a glasanje se nastavlja i u narednih sedam dana u Uslužnom centru opštine. U toku decembra biće organizovana i javna rasprava gde će svi građani moći da daju svoj sud i postave pitanja o samom budžetu", rekla je Simićeva.

Opština Trstenik će se potruditi da u 2016. godini, pored prvo izglasanog, realizuje bar još jedan projekat sa anketnog listića koji su predložili građani, kaže zamenik predsednika opštine Stevan đaković.

Prema rečima mladog Trsteničanina Bojana Redžepovića, ideja o uključivanju građana u proces kreiranja budžeta je izuzetno dobra.

"Ideja, sama po sebi je odlična, ako prvoplasirani projekat bude zaista realizovan naredne godine to će podstaći građane da se više uključe i tada ću moći da projekat ocenim kao pozitivan", rekao je Redžepović.

Projekat participativnog budžetiranja finansira EU u okviru programa "Podrška civilnom društvu 2013", navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: