"Težina ako predsednik kaže da je zakon loš"

Zakon o ozakonjenju objekata već se primenjuje i to nije Zakon kojim se pomaže kriminalcima i tajkunima, kaže za B92 ministarka Zorana Mihajlović.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 01.12.2015.

16:11

Default images
Foto: Thinkstock.com

Ministarka je dodala da Ustavnom sudu niko do sada nije podneo zahtev za ocenu ustavnosti.

S druge strane, savetnica za medije predsednika Srbije Stanislava Pak objašnjava da je Nikolić pročitao Zakon i da ga je potpisao isključivo iz socijalnih razloga.

“Predsednik je u otvorenom pismu ukazao na pojedine odredbe Zakona koje mogu eventualno biti predmet ocene Ustavnog suda”, kaže Stanislava Pak odgovarajući na pitanje hoće li se predsednik Nikolić ponovo oglasiti o Zakonu o ozakonjenju objekata.

Postavlja se i pitanje zašto je predsednik prvo potpisao Zakon, a tek potom izrazio sumnje? I da li to znači da ga nije pročitao?

“Naravno da ga je pročitao i dao svoj sud. Potpisao ga je isključivo iz socijalnih razloga. Sve je obrazložio u pismu. Inače rok za potpisivanje je isuviše kratak da bi se ozbiljnije analizirala ustavnost svakog člana Zakona”, objasnila je ona.

Pored toga što se pita da li je bilo bolje da srušimo milion i po objekata i podnesemo isto toliko krivičnih prijava, ministarka građevine Zorana Mihajlović kaže da do sada niko nije tražio ocenu ustavnosti Zakona o ozakonjenju nelegalno izgrađenih objekata.

Ekonomista Aleksandr Stevanović je, komentarišući nove predsednikove sumnje u vezi sa nekim Zakonom, rekao da bi najbolje bilo da svaka institucija radi svoj posao bez mešanja u tuđi rad.

“U ovom slučaju nije bio direktan, ali dobro što je logika bila da nešto nije u redu iako su ga mediji prozivali da bi on bio dobitnik tog zakona”, kaže on.

“Ustavni sud bi trebalo sam da ocenjuje i nebitno da li podnese Pera Perić ili predsednik . Ako predsednik stoji iza mišljenja da neki zakon nije u interesu građana onda je to posebna težina”, ističe on.

Ministarka objašnjava da će se pitanjem da li je neko nešto stekao na nezakonit način baviti Zakon o poreklu imovine. Proces ozakonjenja za uglavnom pet hiljada dinara i najviše sat vremena pretvara građane u vlasnike tih objekata. Prognoza je da će čitav posao biti završen do kraja godine i da će na ime taksi država zaraditi 10 milijardi dinara od kojih će sedam biti podeljeno opštinama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

9 h

Podeli: