DRI: Primedbe uglavnom na javne nabavke

Državna revizorska institucija objavila je četiri nova izveštaja revizije finansijskih izveštaja, a primedbe se odnose na nepoštovanje procedure javnih nabavki.

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 01.12.2015.

09:59

Default images
Foto: Thinkstock.com

Reč je o reviziji finansijskih izveštaja i pravilnosti poslovanja JP "Pijaca" iz Leskovca za 2014. godinu, zatim JKP "Paraćin", "Gradske toplane" Jagodina i Izveštaj o reviziji konsolidovanih finansijskih izveštaja završnog računa budžeta i pravilnosti poslovanja Opštine Bačka Topola.

Glavne nepravilnosti odnose se uglavnom na nepoštovanje procedure javnih nabavki i drugih propisa.

Najznačajnije nepravilnosti u reviziji pravilnosti poslovanja preduzeća "Pijaca" iz Leskovca odnose se na to da je to preduzeće izvršilo nabavku dobara i usluga u ukupnoj vrednosti od 3.682.000 dinara, bez sprovedenog postupka javne nabavke.

Programom poslovanja za 2014. godinu planirani su poslovni rashodi u iznosu od 138.391.000 dinara, od čega su planirani rashodi za izgradnju i rekonstrukciju objekata, komunalne infrastrukture i nabavku opreme u iznosu od 5.500.000dinara, što znači da u strukturi cene komunalnih usluga ovi troškovi učestvuju oko 3,81 odsto.

Primenom procenta tog učešća na ostvareni poslovni prihod u 2014. godini u iznosu od 116.289.000 dinara, preduzeće je bilo dužno da za navedene namene izdvoji ukupno 4.431.000 dinara, a ono je u izgradnju i rekonstrukciju objekata, komunalne infrastrukture i nabavku opreme u 2014. godini uložilo samo 729.000 dinara.

Preduzeće nije pribavilo saglasnost osnivača na odluku nadzornog odbora o raspodeli neraspoređene dobiti ostvarene po godišnjem računu za 2013. godinu i pokriću gubitka ranijih godina u iznosu od 9.295.000 dinara, što je suprotno Zakonu o javnim preduzećima, kojim je utvrđeno, između ostalog, da je na odluke o raspodeli dobiti neophodna saglasnost osnivača.

Preduzeće u 2014. godini, i ranijim godinama, nije u skladu sa Zakonom o obligacionim odnosima i Zakonom o zateznoj kamati obavilo obračun kamate na ime neblagovremenih uplata dospelih potraživanja od kupaca, pravnih i fizičkih lica, po osnovu izdavanja u zakup lokala, pijačnih tezgi i pijačnog prostora.

Što se tiče JKP "Paraćin", preduzeće je tokom 2014. godine izvršilo nabavku dobara, u ukupnom iznosu od 2.650.000 dinara,bez sprovođenja postupaka javnih nabavki.

Takođe, preduzeće nije izvršilo obračun zatezne kamate na ime neblagovremenih uplata dospelih potraživanja u skladu sa odredbama Zakona o obligacionim odnosima i Zakona o zateznoj kamati.

Preduzeće je u poslovnim knjigama iskazalo značajan broj građevinskih objekata i opreme koje koristi za obavljanje delatnosti (ukupne nabavne vrednosti od 65.406.000 dinara), koja nemaju iskazanu sadašnju vrednost, odnosno sadašnja vrednost je jednaka nuli.

To je posledica nepotpunog primenjivanja odredbi profesionalne regulative definisane Zakonom o računovodstvu, dodaje se u izveštaju DRI.

Ključne nepravilnosti u reviziji Opštine Bačka Topola za 2014. godinu odnose se na to da je Opština preuzela obaveze i izvršila rashode i izdatke bez verodostojne računovodstvene dokumentacije.

Takođe je preuzela obaveze i izvršila plaćanja za dobra, radove i usluge bez sprovedenog postupka javne nabavke, navodi se u saopštenju DRI.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: